S-a descoperit o nouă variantă de COVID-19: DELTACRON. Medicii infecționiști ne spun cât e de periculoasă


A apărut o nouă variantă de COVID-19: Deltacron. Este mai degrabă o combinație între cele mai recente tulpini, Delta și Omicron. Varianta Deltacron apare în timp ce Omicron îşi continuă răspândirea rapidă pe tot globul, provocând o creştere a cazurilor de Covid-19. 


Variantă a Covid care combină Omicron şi Delta

Ministrul Sănătății din Cipru, Michalis Hadjipantelas, a anunțat descoperirea unei noi variante de către oamenii de știință ciprioți. Leonidios Kostrikis, profesor în științe biologice din Cipru, a descoperit noua variantă, pe care a și denumit-o. El spune că este încă prea devreme pentru a prezice dacă Deltacron va ajunge a fi dominantă.

Diferența dintre Deltacron și celelalte tulpini

Noua variantă are o bază genetică ca cea a tulpinii Delta, dar, în acelaşi timp, o serie de mutaţii ale acesteia sunt aceleaşi cu cea a tulpinii Omicron.

Cercetătorii nu știu dacă este mai mult sau mai puțin agresivă decât tulpinile anterioare, sau ce rata de transmisibilitate are. Însă, spune profesorul Leondios, din cele 25 de cazuri de infectare cu noua tulpină, 11 sunt pacienți internați.

Datele precedente arată că Delta provoacă forme mai severe pentru că atacă plămânii, în timp ce Omicron afectează cu preponderență căile respiratorii superioare și provoacă forme mai ușoare ale bolii. În schimb, Omicron are un grad de transmisibilitate mult mai ridicat decât Delta.

Medicul Marinescu, despre noua tulpină hibrid Deltacron

Medicul infecționist Adrian Marinescu explică de ce noua variantă nu ar trebui să provoace îngrijorări, însă e necesar să rămână sub observație.

"Au fost astfel de situații de-a lungul pandemiei, iar până acum n-a fost o variantă hibrid care să dea modificări importante și care să vină cu multe cazuri și în altă regiune.„Nu e ceva diferit pentru că întotdeauna o variantă virală nouă poate să vină cu niște modificări care să țină de o anumită populație, dintr-o anumită regiune. Din fericire, nu s-a întâmplat ca o variantă care a fost diferită, prin mutații care țineau de o anumită regiune – cum e acum cea legată de Cipru –, să aibă un impact important.Până la urmă, nu contează dacă există cazuri izolate, ci e important dacă acea variantă se transmite foarte ușor și ajunge predominantă la nivelul unei regiuni extinse sau ajunge pe tot mapamondul, cum s-a întâmplat cu fiecare dintre variantele noi. Deocamdată e doar o ipoteză de lucru și o perioadă în care Cipru urmărește ce se întâmplă cu acele cazuri”, explică doctorul infecționist pentru libertatea.ro

Depistarea unei noi variante a SARS-CoV-2 vine la doar o săptămână după ce o altă tulpină de coronavirus, B.1.640.2, a fost descoperită în Franța și are 46 de mutații. Varianta nu a fost depistată în alte țări sau etichetată ca o variantă aflată sub investigație de către Organizația Mondială a Sănătății.

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Cum funcționează PET CT, cea mai avansată metodă de diagnostic imagistic
Cum să fac să fiu mai fericit? Psihologii spun că este o întrebare greșită
Vaccinarea anti-pneumococică și rolul ei esențial în lupta cu boala COVID-19
Cum rezolvăm petele pigmentare? Ce spune dr. Andreea Merticariu, medic primar dermatolog
Ce este chirurgia orală într-o singură etapă și ce beneficii are
Malnutriția înseamnă și mâncare de proastă calitate. Ce efecte negative are...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies