S-a schimbat profilul pacientului COVID internat la Terapie Intensivă. Ce spun medicii


Valul şase al pandemiei arată o agresivitate mai redusă a bolii faţă de valul anterior. Iar profilul pacientului COVID admis în Terapie Intensivă s-a schimbat.


În valul cinci cei mai mulţi pacienţi de la Terapie Intensivă aveau vârsta cuprinsă între 50 şi 70 de ani, dar ajungeau la spital în stare gravă şi mulţi tineri. Acum, majoritatea pacienţilor care ajung la Terapie Intensivă au peste 75 de ani

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, dr. Florin Roşu a declarat că valul şase al pandemiei arată o agresivitate mai mică a acestei patologii.

"În valul şase, pacientul COVID admis în Terapie Intensivă are un alt profil. Cei mai mulţi sunt pacienţi cu vârste de peste 75 de ani. Sunt bolnavi cu necesar de oxigen de 10 până la 15 litri, iar cu suportul de oxigen ajung la saturaţii de peste 94 la sută. Afectarea pulmonară este minimă spre medie, cu leziuni pulmonare minore sau chiar fără acestea.

Aceşti pacienţi au nevoie de monitorizare şi îngrijire în regim de Terapie Intensivă din cauza comorbidităţilor de care suferă şi care sunt decompensate de patologia COVID", a afirmat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu.

Cei mai mulţi de la ATI sunt cu comorbidităţi şi au peste 75 de ani

Acesta a spus că pacienţii confirmaţi pozitiv la COVID-19 care ajung în ATI au afectată activitatea cardiovasculară.

„Dacă în valul precedent motivul principal de admisie în terapie intensivă era decompensarea pulmonară, în acest val ne confruntăm cu decompensarea cardiacă. Dat fiind faptul că marea majoritate a pacienţilor sunt în vârstă, aceştia prezintă comorbidităţi precum hipertensiune, fibrilaţii atriale, infarcte vechi, diabet, obezitate şi disfuncţii renale”, a explicat Florin Roşu.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Banane, prune uscate și pește gras. Așa apare buna dispoziție. Explicații, la...
Simptomele care indică un risc de tuberculoză. Doctorii atrag atenția că un diagnostic...
Ne doare genunchiul, umărul ori cotul? Vorbim în acest caz de inflamația cronică....
Simptomele care indică un risc de tuberculoză. Doctorii atrag atenția că un diagnostic...
De ce trebuie să evităm carnea roșie în timpul unei infecții respiratorii. Explicațiile...
Motivul pentru care primăvara este anotimpul în care răcim ușor. De vină nu sunt...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies