STUDIU: Activitatea fizică susținută ajută la sporirea eficienței vaccinurilor


Cercetătorii de la Univestistatea Caledonian din Glasgow, Scoția, au descoperit că practicarea sportului aduce beneficii legate de pandemie.

Sursă foto: Shutterstock

The Conversation scrie că studiul realizat la Glasgow Caledonian University dovedește beneficiile pe care practicarea sportului le au asupra întăririi sistemului imunitar și a eficienței vaccinării.

„În 35 de studii, activitatea fizică regulată a condus la niveluri ridicate ale anticorpului de imunoglobulină IgA. Acest anticorp acoperă membrana mucoasă a plămânilor şi a altor părţi ale corpului nostru unde pot intra viruşi şi bacterii. Activitatea fizică regulată creşte, de asemenea, numărul de celule T CD4 +, care sunt responsabile pentru alertarea sistemului imunitar la un atac şi reglarea răspunsului acestuia”, a explicat profesorul Sebastian Chastin, unul dintre autorii studiului.

Vaccinurile par a fi mai eficiente dacă sunt administrate după o sesiune de activitate fizică, arată studiu. Astfel, o persoană activă are cu 50% mai multe șanse să producă un număr mai mare de anticorpi după vaccinare, spre deosebire de o persoană sedentară.

În plus, studiul a arătat că activitatea fizică protejează și împotriva infecțiilor grave sau fatale. „Persoanele active fizic sunt mai puţin susceptibile de a dezvolta obezitate, diabet, boli respiratorii şi cardiovasculare. Studiile epidemiologice au arătat că COVID-19 şi alte boli infecţioase respiratorii sunt mai grave pentru persoanele cu aceste afecţiuni”, se arată în studiu.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Sânii se autopalpează în fiecare lună. Cancerul descoperit la timp este perfect...
„Doctor de Bine”. Emisiunea integrală din 24 octombrie
De ce ne este atât de greu să rezistăm plăcerii de a mânca ceva bun? Culmea,...
Stresul afectează memoria. Cum rezolvăm perioadele de stres și de anxietate
Ce trebuie să faci atunci când copilul tău vrea produse tip fast food? Interdicția...
Vrei să renunți la fumat? Psihologii susțin că nu voința este cheia

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies