STUDIU: O nouă manifestare a COVID-19. Ce este sindromul „long COVID”


Majoritatea persoanelor care au murit din cauza COVID-19 prezintă leziuni persistente și extinse la nivelul plămânilor, arată un studiu al cercetătorilor britanici, publicat în revista Lancet. 

Sursă foto: Shutterstock

Studiul, citat de Reuters, arată că noile descoperiri au scos la iveală caracteristici unice ale virusului SARS-COV-2.

Mauro Ciacca, profesor la King's College London și unul dintre autorii cercetării susține că boala COVID-19 nu este cauzată doar de moartea celulelor infectate, ci este cel mai probabil o consecință a celulelor anormale care persistă perioade îndelungate în interiorul plămânilor.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat mostre de țesut prelevate din plămâni, inimă, ficat și rinichi de la 41 de pacienți decedați din cauza noului coronavirul în perioada februarie-aprilie 2019 la spitalul din Trieste, Italia.

Oamenii de știință au rămas uimiți de puterea cu care virusul a distrus „arhitectura” plămânilor și cum țesuturile sănătoase au fost aproape în totalitate înlocuite cu țesuturi cicatrizate. Această distrugere amplificată a țesuturilor ar conduce la cazurile de COVID de lungă durată, potrivit cercetătorilor.

Cazurile de COVID de lungă durată sunt caracterizate de efectele secundare care apar în cazul oamenilor care au avut COVID și se vindecă după infecție, dar au o serie de simptome care persistă, cum ar fi oboaseala, dificultățile respiratorii și chiar confuzie cerebrală.

Mai mult, potrivit profesorului Mauro Giacca, aproape 90% dintre pacienţii analizaţi au prezentat mai multe caracteristici unice ale bolii, cum ar fi prezența cheagurilor de sânge la nivelul arterelor și venelor. În plus, specialiștii au observat că unele celule de la nivelul plămânilor erau extrem de mari și aveau mai multe nuclee.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies