Trebuie să ne mai vaccinăm dacă am avut COVID-19? Răspunsul specialiștilor


Ministerul Sănătății a lansat o broșură cu informații despre vaccinarea anti-COVID.

Sursă foto: Shutterstock

Broșura include răspunsuri la peste 30 de întrebări venite din partea medicilor și este menită să-i sprijine pe medicii de familie și pe medicii curanți.

Totuși, informațiile pot fi de folos și pacienților care au diverse nelămuriri cu privire la vaccin, vaccinare, eficacitatea serului.

Una dintre întrebări se referă la vaccinarea persoanelor care au avut deja COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, și aceste persoane trebuie să se vaccineze.

„Astfel de persoane au fost incluse în studiile clinice și nu au fost identificate riscuri specifice. Recomandările actuale încurajează vaccinarea pacienților care au trecut prin boală la minimum 4 săptămâni de la primul test PCR pozitiv în cazul pacienților cu formă ușoară și la aproximativ 3 luni în cazul pacienților cu formă moderată, severă sau critică. Cum riscul de reinfectare a persoanelor trecute recent prin boală este destul de mic, aceste persoane pot alege să întârzie vaccinarea pentru 1-3 luni de la testul RT-PCR pozitiv, deși nu există o obligație în acest sens. În cazul pacienților cu COVID-19 tratați cu plasmă convalescentă sau anticorpi monoclonali se recomandă întârzierea vaccinării cu 3 luni pentru a nu fi scăzută eficiența”, se arată în broșura lansată de Minister. 

Sursă foto: Shutterstock


 

Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies