Varianta Omicron, imună în fața unuia dintre vaccinurile cele mai folosite în România


Un studiu realizat de o echipă multidisciplinară a arătat că vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson și trecerea prin boală oferă zero protecție împotriva Omicron. 

Sursă foto: Shutterstock

Studiul realizat de o echipă de cercetători internaţionali, atât ai unor companii private, cât ai unor instituţii precum Universitatea din Washington sau Institutul Naţional de Genetică Moleculară din Italia arată că varianta Omicron este imună în fața vaccinului Johnson & Johnson și în fața anticorpilor rezultați din trecerea prin boală.

Tulpina prezintă multiple mutații în proteina spike care nu au mai fost observate anterior. Studiile arată că Omicron reduce substanțial capacitatea de neutralizare a anticorpilor induși de vaccinuri și de infecții anterioare.

Totodată, experții au lansat teoria potrivit căreia varianta Omicron ar proveni de la șoareci. Astfel, mutațiile din proteina Omicron s-au suprapus cu mutațiile SARS-CoV-2, cunoscute pentru adaptarea la animale gazdă, cum sunt și șoarecii. Potrivit rezultatelor studiului, varianta a sărit de la om la șoarece, a suferit mutații, apoi s-a întors la om, fiind ceea ce astăzi numim varianta Omicron.

Echipa de cercetători a testat în laborator această ipoteză, iar rezultatele au fost pozitive, atât în cazul șoarecilor, cât și al altor animale, cum ar fi nurca și pangolinul. Variantele anterioare de SARS-CoV-2 nu s-au legat de celulele rozătoarelor.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Cum funcționează PET CT, cea mai avansată metodă de diagnostic imagistic
Cum să fac să fiu mai fericit? Psihologii spun că este o întrebare greșită
Vaccinarea anti-pneumococică și rolul ei esențial în lupta cu boala COVID-19
Cum rezolvăm petele pigmentare? Ce spune dr. Andreea Merticariu, medic primar dermatolog
Ce este chirurgia orală într-o singură etapă și ce beneficii are
Malnutriția înseamnă și mâncare de proastă calitate. Ce efecte negative are...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies