Virusul SARS-CoV-2 este răspândit de așa-numiții super-purtători. 2% dintre cei diagnosticați transmit 90% din cantitatea de virus


Un studiu recent, citat de MedicalXpress, arată că 50% dintre persoanele cu COVID-19 nu sunt deloc contagioase în momentul diagnosticării.

Sursă foto: Shutterstock

Astfel, potrivit cercetării realizate la Universitatea Boulder, Colorado, doar 2% dintre persoanele diagnosticate cu COVID-19 au transmis 90% din cantitatea de virus aflat în circulație.

Concluziile au fost trase după ce s-au analizat peste 72.000 de probe de testare.

„Concluzia acestor studii este că majoritatea persoanelor cu COVID nu îmbolnăvesc alte persoane, ci doar câțiva oameni sunt cei care transmit boala la mulți alții”, a spus Sara Sawyer, profesor de biologie moleculară.

Probele de salivă analizate au fost prelevate de la studenți, de la profesori și personal auxiliar din cadrul universității în perioada 17 august – 25 noiembrie 2020.

Din 72.500 de probe prelevate de la persoane asimptomatice, au fost identificate 1.405 de cazuri de COVID-19.

Cercetătorii au comparat particulele virale ale studenților asimptomatici cu cele ale celor spitalizați și au descoperit că nu puteau fi distinse unele de altele, ceea ce înseamnă că simptomele sunt foarte puțin relevante pentru ceea ce se întâmplă în corpul uman, iar un pacient asimptomatic poate purta o încărcătură virală la fel de mare ca o persoană internată la terapie intensivă.

Astfel, doar 2% dintre persoanele testate pozitiv cu SARS-CoV-2 la universitatea în cauză au reușit să transmită 90% din cantitatea de virus de acolo. Aceste persoane sunt supranumite super-purtători.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

„Doctor de bine”. Pandemia a mărit numărul amețelilor, care nu au cauză neurologică....
Terapie inovatoare pentru cancer în sânge, aplicată la Institutul Fundeni. Se bazează...
Ce boli pot arăta nodulii mamari, ne explică medicul radiolog Claudia Teodorescu
Consultați medicul dacă ați slăbit fără niciun motiv, deși aveți poftă de...
Dr. Beatrice Mahler, despre valul trei de infecție: ”Este o formă de COVID mai...
Cum a schimbat pandemia relația părinte-adolescent. Explicațiile psihiatrului Carmen...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies