Virusul SARS-CoV-2 nu poate trece prin cornee. Concluziile cercetătorilor


Un studiu recent publicat în revista Cell Reports arată că un organ uman poate rezista la infectarea cu noul coronavirus. 

Sursă foto: Shutterstock

Oamenii de știință au vrut să verifice dacă SARS-COV-2 poate pătrunde în organismul uman și prin cornee, așa cum au arătat cercetările în cazul transmiterii virusului Zika. În cazul acestuia din urmă s-a demonstrat că poate fi transmis și prin lacrimi. 

Astfel, cercetătorii au identificat substanțe-cheie în țesuturile corneei, menite să stimuleze sau să inhibe creșterea încărcăturii virale și au făcut teste în prezența sau în absența acestor substanțe. Au descoperit că indiferent de concentrația substanțelor sau de prezența sau absența lor, SARS-COV-2 nu a putut pătrunde în organism prin cornee.

„Datele noastre sugerează că noul coronavirus nu pare să fie capabil să penetreze corneea”, a declarat Rajendra S. Apte, profesor de Oftalmologie şi Ştiinţe Vizuale din cadrul Universității Washington din St. Louis.

În ciuda acestor concluzii, cercetătorii spun că este nevoie de studii aprofundate pentru a lansa recomandări clare și îndeamnă pe toată lumea să respecte în continuare recomandările de protecție împotriva COVID-19.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Cristina Teodorescu, medic anestezist, despre anestezia la naștere. Este sau nu necesară?
Pandemia a mărit cu 100% disfuncțiile sexuale în cazul ambelor sexe. Sfaturi de...
Alăptatul este esențial pentru dezvoltarea bebelușului și refacerea mamei după...
Mihaela Bilic, la ”Doctor de bine: ”Ciorba este alimentul ideal pentru slăbit”
O boală afectează 55.000 de români într-un singur an. Semnele care trebuie să...
Doctor de bine. Dr. Ionuţ Leahu: “În cabinetul stomatologic nu există risc de...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies