(P) Dr. Bogdan Barta: "Cancerul colo-rectal e perfect vindecabil"


Cancerul de colon poate fi vindecat. Importantă este însă depistarea precoce. Metodele moderne de tratament le aflam de la dr. Bogdan Barta, medic primar chirurgie generală, explicate în emisiunea Doctor de bine, realizată de Andreea Groza.


Cancerul colo-rectal se află pe locul 2 la femei, după cel mamar, și tot pe același loc, la bărbați, după cancerul pulmonar. În această ediție, dr. Bogdan Barta vorbește despre importanța screeningului cancerului colo-rectal, despre rolul esențial al comisiei Tumor Board în procesul terapeutic, dar și despre cea mai modernă opțiune chirurgicală, și anume chirurgia robotică. Toate acestea fiind aspecte decisive în creșterea șanselor de vindecare ale persoanelor diagnosticate cu o forma de cancer colo-rectal.

Tehnologia a evoluat, iar pacienții oncologici pot beneficia astăzi de un tratament complet, corect și extrem de precis datorită chirurgiei robotice. “Robotul susține instrumente, pe care chirurgul le coordonează de la distanță, dintr-o consolă. Și este ghidat de o cameră de luat vederi, care mărește imaginea de 70 de ori. În chirurgia rectului, lucrăm în spații extrem de înguste. robotul ne ajută extraordinar. Disecăm tumora, dar vedem perfect nervii și îi salvăm. Robotul ne ajută să vedem detalii anatomice extrem de fine. Vedem structuri nervoase, care inervează vezica urinară ori cele care participă la activitatea sexuală. Și le salvăm”, a explicat medicul chirurg Bogdan Barta, adăugând că toate aceste beneficii oferă pacientului o calitate a vieții mult îmbunătățită.

Tratamentul cancerului colo-rectal, stabilit de comisia oncologică

Tumor Board reprezintă o echipă de experți în cancer, care au specialități diferite și care pot stabili cea mai bună conduită de tratament, inclusiv ordinea tipurilor de tratament necesar (oncologic, chirurgical, etc), evaluând cazurile pacienților oncologici. 

Odată preluat pacientul de un spital, care tratează cancerul, va fi examinat într-o comisie oncologică. În comisie întră medicul oncolog, gastroenterolog, medicul chirurg, radiolog, anatomo-patolog, psiholog, dar și stomaterapeut. Decizia tratamentului corect este luată în echipă. Pacientul este permanent îndrumat, urmează un protocol corect, care îi dă cele mai bune șanse la tratament corect și complet., fără să fie presat să își caute singur medic oncolog, radioterapeut ori chirurg.    În felul acesta, riscul de recidivă al cancerului este cel mai mic. Evoluția în chirurgie e fantastică. Evoluția în oncologie de asemenea - au apărut multe molecule noi, care atacă cancerul. Oferim soluții complete pacienților datorită comisiei oncologice, care gândește fiecare caz în parte”, spune medicul Bogdan Barta. 

Screeningul poate salva vieți

Pentru screeningul cancerului colo-rectal sunt două tipuri de teste: cele de prevenție și cele de detecție. Testele de prevenție se pot face prin colonoscopie totală, recto-sigmoidoscopie flexibilă sau colonografie CT și pot fi identificați atât polipii, cât și cancerul. Testele de detecție sunt testul Hemocult, testarea imunohistochimică fecală sau ADN-ul fecal.

A identifica din timp aceste leziuni precursoare este un aspect extraordinar de important. Screeningul acesta salvează vieți. Din păcate, în România, nu există un program național funcțional, dar cred că se va ajunge la un program coerent. A identifica aceste leziuni, a urmări pacientul ulterior, sunt gesturi care salvează vieți”, spune medicul Bogdan Barta, adăugând că orice persoană după împlinirea vârstei de 50 de ani ar trebui să se gândească serios la screeningul cancerului colo-rectal și să discute cu medicul său despre ce presupune acest screening

Vezi ediția integrală în materialul video de mai jos

vezi emisiunile doctor de bine

Care este rolul fibrelor în organism și de ce este indicat să le consumăm
De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut...
Cum apare anemia și care sunt principalele cauze. Cele mai multe boli cronice evoluează...
”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies