Prof. dr. Cătălin Copăescu: ”Cancerul de colon incipient este perfect vindecabil!”


După 45 de ani, începe prevenția pro-activă a cancerului de colon. Ce înseamnă planul de screening? Aflăm de la prof. dr. Cătălin Copăescu, chirurg de excelență în tratamentul cancerului colorectal, în emisiunea ”Doctor de bine”, realizată de Andreea Groza și difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro și pe www.doctordebine.ro.


”Leziunile din colon incipiente nu dor”

Andreea Groza: În privința cancerului de colon, să ne facem temele înseamnă o colonoscopie de control.  

Prof. dr. Cătălin Copăescu: Cancerul de colon este o boală gravă, dar diagnosticată și tratată la timp poate fi bine controlată. Dacă facem o colonoscopie de control – căutăm la nivelul colonului modificări. Acestea nu dor. Avem nevoie de screening pentru populația sănătoasă.

Înainte de colonoscopie, avem un test neinvaziv numit FIT, adică Fecal Immunochemical Test. Acest test se face din materiile fecale, acasă, o dată pe an. Poate detecta eventualele pierderi minore de sânge, care apar în leziunile ulcerative, în inflamații, în polipi ori în cancer de colon. Testul nu necesită o pregătire specială. Dacă testul e pozitiv, adică arată prezența sângelui, avem o suspiciune. Și avem nevoie de colonoscopie.  

La colonoscopie, care se face sub sedare, dacă observăm leziuni în colon, prelevăm probe, care apoi sunt analizate la microscop și imunohistochimic, să vedem ce fel de celule anormale se dezvoltă în colon.

”E doar o chestiune de timp ca un polip să se transforme în cancer”

Andreea Groza: Dacă observați polipi, adică tumori benigne. Se pot exciza în timpul colonoscopiei?

Prof. dr. Cătălin Copăescu: Știm că un polip este sigur bening (nepericulos) după ce facem biopsia. Din acest motiv, când găsim o leziune în colon, facem biopsia. În mod normal, colonul trebuie să fie perfect curat.

În privința polipilor, chiar dacă se dovedește că sunt benigni (nepericuloși), e o chestiune de timp, dacă sunt lăsați în colon, să vireze spre cancer. E demonstrat acest parcurs. 

La colonoscopie, indentificăm polipii, îi extirpăm și facem biopsia. Și astfel am întrerupt secvența spre cancer.

Care e programul investigațiilor colonului?

Dacă am descoperit un polip, l-am excizat, vom repata colonoscopia la fiecare 3 ani. Și anual vom face testul FIT. E o regula asumată internațional.

Screning-ul cancerului de colon înseamnă ca vom investiga prin teste FIT și, ulterior, prin colonscopie toate persoanele sănătoase de peste 45 de ani, care nu au nicio suferință.

Dacă în familie avem rude de sânge, nu nepărat rude de gradul 1, care au suferit de cancer de colon, vom face aceste evaluari înainte de 45 de ani. 

Ne facem astfel temele, putem descoperi leziuni pre-canceroase, perfect tratabile. Sau cancer incipient, de asemenea vindecabil. Să ai un cancer în stadiu incipient și să te gândești la vindecare e mare lucru. 

”Cancer incipient tratat înseamnă peste 90% șanse să nu mai apară boala în 5 ani” 

Andreea Groza: Descoperiți un cancer incipient. Prin tratament, pacientul va avea acceași speranță de viață.

Prof. dr. Cătălin Copăescu: Da. Un cancer incipient înseamnă stadiul 1 și stadiul 2. Tratamentul decis de echipa multidisciplinară – tumor board – gândește operația, dar și tratamentul oncologic. Avem șanse de peste 90% să nu ne mai întâlnim cu această boală în următorii 5 ani. Acesta înseamnă vindecare.  

Dacă avem cancer localizat pe un polip -  îl rezecăm endoscopic (prin orificiile naturale ale organismului). Nu avem nicio tăietură pe abdomen. 

Dacă e ceva mai mare, folosim chirurgia minim invazivă, video asistată, laparoscopică ori robotică. 

Andreea Groza: Ce înseamnă chirurgie robotică? 

Prof. dr. Cătălin Copăescu: Chirurgie laparoscopică înseamnă mici incizii prin care sunt introduse instrumente inteligente, care ne ajută să nu facem incizii mari în abdomen. 

În interior, ne uităm cu o camera 4 K, care mărește imaginea. Putem pătrunde în arii anotomice, unde nu ajungem cu ușurință prin chirurgia deschisă. 

Chirurgia robotică însemnă că robotul (controlat de chirurg) ne ajută să operăm mai ușor laparoscopic. Protejăm țesuturile sănătoase din jurul tumorii, pierderea de sânge este minoră. 

La tumorile mari, operăm leziunea, dar pacientul va avea anus contra naturii. Controlăm cancerul, dar pacientul va evacua conținutul fecal într-o pungă, tot restul vieții. Dacă noi ne-am adresa mai repede unei echipe multidisciplinare, nu am ajunge în situația asta.

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies