Radiologia intervențională, specializarea uitată de autorități


"Nu avem nicio șansă!" - acest mesaj, scris în 22 de limbi, este lipit pe un perete de spital. L-au scris câțiva doctori tineri care luptă zi de zi cu neajunsurile sistemului de sănătate. În fiecare an, în România 55.000 de oameni suferă un accident vascular cerebral ischemic.


Cam 3.000 dintre ei ar avea nevoie de o procedura specială numită trombectomie. Mai puțin de 150 au norocul să beneficieze de ea. 
 
De ce? Pentru că în toată țara sunt doar 4 centre în care se poate face această intervenție: două în București, la Spitalul Universitar și Elias, unul în Târgu Mureș și altul în Timișoara. Șansele ca bolnavul sa fie tratat scad cu cât acesta este mai departe de cele 4 orașe pentru că procedura trebuie făcută în cel mult 6 ore de la declanșarea AVC-ului.
 
Echipa de radiologi interventionisti de la Spitalul Universtar București, condusă de doctorul Bogdan Dorobăț, a făcut în acest an, până acum, 64 de trombectomii. Pentru cele mai multe au venit de acasă, în timpul liber. Pentru că ‘’AVC-ul este o urgență’’ explică medicul Dorobăț. Cu toții pun suflet în ceea ce fac, însă din păcate nu de puține ori dulapul cu materiale este mai mult gol.

Timp de 3 luni, bani de la stat pentru mai puțin de doi pacienți
 
Finațarea acestor intervenții se face prin Programul naţional de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă – Subprogramul de radiologie intervențională, de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
 
Iar termenul insuficient înseamnă prea puțin pentru a defini lipsa finanțării. Anul acesta, pentru 3 luni de zile, unitatea sanitară a primit de la CNAS 13 mii de euro. Și asta în condițiile in care materialele pentru un singur pacient pot depăși 10 mii de euro.  
 
Iar banii nu sunt doar pentru cei care suferă un AVC. Ei trebuie împărțiți și către bolnavii care fac un anevrism, ori sângerări abdominale, au probleme grave cu membrele inferioare sau coloana.  Așa se face că : ‘’Este o mare chestie de noroc..dacă pacientul are sau nu noroc, că să spunem sincer.’’, recunoaște cu amărăciune medicul Dorobat.
 
Dr. Bogdan Dorobăț: "De multe ori nu facem medicină, ci facem această managerizare a finanțelor și trebuie să ne ocupăm de hărtii, de raportări către CASĂ, de licitatii, de organizarea de licitații și așa mai departe. Uneori mi s-a cerut lista de pacienți că să-mi refinanteze. Problema este că noi suntem spital de urgență, nu știu ce pacienți vor veni și de ce materiale o să am nevoie. Nu știu ce pacienți cu ce patologie, câte materiale o să am nevoie. Eu trebuie să am un stoc aici cu care să mă descurc. Sunt pacienți cronici pe care poți să îi programezi în funcție de buger, dar suntem spital de urgență. Un AVC este o urgență, un anevrism este o urgență, o sângerare este o urgență.
 
A venit acum câteva zile o sângerare de la Cluj, pentru că la Cluj și până la București nu era nimeni care să îl ajute. Ar mai fi fost un coleg la Târgu Mureș, dar era în concediu și chiar el m-a sunat și mi-a zis de caz. 
L-au trimis la București și l-am rezolvat. Dar eu aici trebuia să am materiale că să știu ce am nevoi, ce folosesc, ce nu folosesc. Vin de acasă, în timpul liber, să salveze bolnavii, însă angiograful din secție nu funcționează de mai bine de 3 luni."
 
Atunci când au un pacient, medicii își iau bolnavul și toate materialele și merg în altă aripa a spitalului. Acolo folosesc angiograful colegilor de la cardiologie. Bineînțeles, când nu este ocupat. Chiar și în aceste condiții, echipa medicală a reușit să facă până acum cele mai multe trombectomii din țară. 

Mai putin de 30 de radiologi interventioniști în toată țara
 
Dr. Bogdan Dorobăț: "Depind și de aparatură, sunt puține angiografe în țară. Specialiști sunt și mai puțini. Un astfel de specialist în angiografie sau în acest tip de intervenție nu se formează peste noapte, dar că să-l formezi trebuie să îl ai. Iar cei tineri dacă au ocazia să plece din țară, pleacă. Și nu mai pleacă din considerente financiare, pleacă pentru că vor să lucreze în alte sisteme, în alte condiții, în spitale occidentale, cu magaziile de materiale pline, cu apreciere din punct de vedere al societății."
 
 
4 români mor în fiecare ora din cauza unui AVC. Va finanța Ministerul Sănătății  un agiograf pentru spitalul în care sunt salvați cei mai mulți dintre bolnavi?
 
Conducerea unității sanitare a trimis cerere de finanțare către Minsiterul Sănătății pentru a cumpără un angiograf nou pentru secția de radiologie intervențională. Investiția se poate ridică la 1 milion de euro, însă poate salva, de-a lungul anilor, mii de vieți. Evident, răspunsul autorităților se lasă așteptat. Și asta în condițiile în care, conform statisticilor, în România, 4 oameni mor în fiecare ora din cauza unui AVC.
 
Doctorul Bogdan Dorobăț, radiolog intervenționist la Spitalul Universitar de Urgență București, vorbește despre lipsa materialelor și a specialiștilor.
 

vezi emisiunile doctor de bine

Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies