Leguma de sezon care are beneficii uimitoare pentru organism 


Sezonul rece nu este prea generos când vine vorba de ce punem pe masă. Şi totuşi există şi legume de sezon, cu toate că vegetaţia este în hibernare. Nu ne referim aici la legume din import, pe care le găsim pe rafturile supermarketurilor, sau la cele de solar, ci la sfecla roşie, leguma ieftină de sezon care face minuni pentru organismul uman.


Iarna nivelul de energie scade vertiginos, aşa că avem nevoie de un boost din când în când. Iar sfecla roşie este ideală, indiferent cum preferi să o consumi. O poţi transforma în suc, o poţi fierbe sau coace pentru a face salată, o puteţi rade şi pune la borcan cu hrean sau o puteţi adăuga în diferite mâncăruri gătite.

Sfecla roșie este întrebuințată de gospodine în multe reţete

Bogată în vitamina B, mangan, potasiu, fibre, fier, fosfor, dar și vitamina C, sfecla roşie ste una dintre cele mai benefice legume pentru sănătatea ficatului.

Nutriţionistul Mihaela Bilic o recomandă, deopotrivă, ca aliment antianemic, dar şi ca antioxidant şi antiinflamator:

"Sfecla stimulează funcționarea ficatului, rinichilor, vezicii biliare, splinei și tubului digestiv, iar sucul de sfeclă e folosit că energizant în convalescență după boli. Conține mult betacaroten și vitamina C cu efect tonic și revitalizant, iar oligoelementele de tip zinc, seleniu au rol în creșterea imunitățîi și a rezistenței la boli".

Pigmenții care dau culoarea roş aprins îi conferă proprietăți antitumorale, antiinflamatorii și antioxidante, iar nitraţii pe care îi are în componenţă au efect pozitiv asupra tensiunii arteriale şi a performanţelor sportive. 

"Sfecla este un aliment cu proprietăți tonice, regeneratoare și detoxifiante, stimulează sistemul imunitar și sporește rezistența la stres și oboseală", spune Mihaela Bilic.

Consumată crudă, fiartă sau la cuptor, sub formă de borș, garnitură pentru carne și legume sau în salată cu hrean și oțet, sfeclă este o legumă polivalentă plină de nutrienți valoroși.

vezi emisiunile doctor de bine

Banane, prune uscate și pește gras. Așa apare buna dispoziție. Explicații, la...
Simptomele care indică un risc de tuberculoză. Doctorii atrag atenția că un diagnostic...
Ne doare genunchiul, umărul ori cotul? Vorbim în acest caz de inflamația cronică....
Simptomele care indică un risc de tuberculoză. Doctorii atrag atenția că un diagnostic...
De ce trebuie să evităm carnea roșie în timpul unei infecții respiratorii. Explicațiile...
Motivul pentru care primăvara este anotimpul în care răcim ușor. De vină nu sunt...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies