Soluții pentru un sistem imunitar mai puternic


Perioadele de criză sunt, de cele mai multe ori, acele perioade în care tindem să ne neglijăm sănătatea. Fie nu acordăm atenție alimentației, fie rămânem într-o stare de stres continuu. Aceste lucruri ne slăbesc sistemul imunitar și trebuie întotdeauna să acordăm o atenție deosebită acestui aspect. Căci, de sistemul imunitar depinde întregul organism.


Creierul uman analizează permanent mediul exterior. Și decide dacă o situație, care merită o decizie, va fi urmată de fugă sau de luptă. Și prima și a doua variantă e susținută de hormonii de stres, adica hormonii prin care supraviețuim – adenalina, nor-adrenalina, cortizolul. 

Problema apare când te afli permanent în situația de decizie – luptă sau fugi – așa apare stresul cronic. Îl simți, probabil, de câteva luni. În acest moment, functionează la maximum sistemul nervos simpatic. Acesta actionează toți hormonii de stres produși de glandele suprarenale.

Un minut de stres, de solicitare a acestor glande, eliberează în corp o cantitate de hormoni. 

Cum îmi ajut sistemul imunitar?

ne adaptăm prin respirație adâncă și multă apă

la orice presiune din afară, contracarați, în mintea dumneavoastră, cu: ”Fac ce pot! Și o să-mi fie bine!”

o cât de mica pauză – așa intră în acțiune sistemul nervos parasimpatic, care liniștește

Cum afectează stresul cronic sistemul imunitar?

Limfocitele T și celulele Natural Killer devin slab reactive. Nu se mai diferențiază, ceea ce înseamnă o degradare totală a sistemului imunitar, cu efecte dezastruoase asupra stării de sănătate.

Toate aceste componente sunt implicate în imunitatea mediată celular, care este eficientă în apararea antivirală și apararea antitumorală. Sistemul imunitar nu are receptori pentru durere. Cu alte cuvinte, dacă acesta suferă, nu veți simți durere ori discomfort!

În cazul stresului cronic, nu vă doare nimic, dar vor apărea des infecții virale. E un prim indicator al condiției în care va aflați. Infecțiile virale vor fi urmate de infecții bacteriene. Bacteriile devin mai reactive în conditiile unui organism-gazdă inundat de hormoni de stres. Deși, culmea, nu au receptori pentru acești hormoni!

Cum îmi ajut sistemul imunitar? 

Limfocitele T:

Limfocitele T se disting de alte limfocite prin prezența la suprafața lor a unei molecule, numită receptorul celulelor T. Aceasta recunoaște antigenul unui corp străin, ca de exemplu – o bacterie sau un virus. Celulele T sunt considerate parte a răspunsului adaptiv al sistemului imunitar, pentru că nu doar elimină un invadator, ci produc celule de memorie. După cum le spune numele, aceste celule de memorie “își amintesc” de invadatorul respectiv atâta timp cât trăiți.

Acest răspuns imunitar se adaptează foarte rapid. Dacă acelaşi invadator atacă din nou, celulele de memorie îl vor recunoaşte şi-l vor distruge. RăspunsuL adaptiv, pe care doar vertebratele îl posedă, este activat de răspunsul imunitar înnăscut, sistemul de apărare nespecific, care se găseşte la toate clasele de animale şi plante.

Răspunsul imunitar înnăscut este prima linie de apărare: reacţia iniţială împotriva invadatorilor. Spre deosebire de sistemul imunitar adaptiv, sistemul imunitar înnăscut nu conferă imunitate îndelungată sau protectoare, dar este un răspuns mai prompt şi mai general.

Celulele Natural Killer:

Sunt un tip de limfocite (celule albe) și o componentă a sistemului imunitar înnăscut. Celulele Natural Killer au un rol major împotriva virusurile și a celulelor tumorale. Sunt cito-toxice, adică au în citoplasma lor mici granule care conțin proteine speciale numite granzyme. Odată ce detectează o celulă pe care trebuie să o omoare, îi perforează membrana și descarcă în interior granzyme. Aceste celule conțin celulele infectare și, în același timp, genereaza celulele T, care, practic, vor… șterge infecția.

Ambele tipuri celulare – limfocitele T și celulele Natural Killer – sunt anihilate de hormonii de stres generați prea multă vreme.

Sursă foto: Shutterstock

Vezi și: Ce alimente să consumi ca sa îti întăresti pe cale naturala imunitatea. Sfaturi de la Mihaela Bilic

vezi emisiunile doctor de bine

Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies