5 lucruri pe care le poți face cu placenta după naștere 


Placenta este un țesut uimitor, care crește în interiorul uterului pentru a menține viața copilului în timpul celor 40 de săptămâni de sarcină. Deși poate părea greu de crezut, placenta este la fel e folositoare și după venirea pe lume a copilului.


Dacă în timpul sarcinii, placenta furnizează substanțe nutritive și oxigen fătului, după nașterea acestuia devine un țesut mort. Contrar așteptărilor, acest țesut lipsit de scopul său inițial poate servi altor cauze, la fel de nobile.

Placenta ca supliment alimentar

O serie de vedete internaționale au mărturisit că și-au mâncat placenta după ce au născut, dar nu vă închipuiți că au servit-o de pe o farfurie. Placenta devine supliment alimentar sub forma unor capsule, care se pot adăuga în sucurile de fructe sau în smoothie-uri. Deși nu există vreo cercetare științifică în măsură să susțină această teorie, multe mămici spun că au sesizat o creștere a nivelului de energie după consumul placentei.

Altele atribuie creșterea cantității de lapte matern ingerării placentei, în timp ce unele femei o consideră un bun aliat împotriva depresiei post-partum. Țesutul este bogat în fier, vitamina B12 și hormoni, însă ingerarea sa poate fi periculoasă pentru bebeluș dacă mama este bolnavă. Studiile Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA au scos la iveală faptul că nou-născuții pot lua streptococ de tip B de la mamele care își mănâncă placenta.  

Totuși, pe internet se găsesc o serie de sfaturi despre cum să-ți gătești placenta înainte de a o consuma, iar asta ar putea să ți se pară de-a dreptul dezgustător.

Placenta, tratament pentru răni

Placenta poate fi prelevată după naștere și donată unei bănci de țesuturi, acreditată în acest scop. Odată recoltat, acest țesut extrem de nutritiv poate fi folosit pentru vindecarea unor răni și arsuri, în proceduri medicale reconstructive și în intervenții chirurgicale realizate la nivelul coloanei vertebrale. Totodată, părinții pot opta pentru recoltarea de celule stem din placentă și stocarea lor într-o bancă specializată. La nevoie, aceste celule pot fi folosite în tratarea unor afecțiuni pe care le pot avea copiii sau rudele acestuia.

Placenta ca bijuterie

Mămicile care vor să păstreze amintirea travaliului și nașterii în fiecare zi, pot opta pentru realizarea unei bijuterii, la comandă, din propria placentă. Deși nu sunt mulți artizanii care lucrează cu acest material delicat, vei fi surprinsă să afli că există unii suficient de ingenioși încât să transforme laptele matern, cenușa unei persoane decedate, părul, cordonul ombilical sau placenta în obiecte de preț ce pot fi purtate la gât, pe deget sau la mână.

Plantează placenta

Știi deja că e bine să plantezi măcar un copac în viața ta, iar cel mai potrivit moment este atunci când se naște un copil. Dacă nu ai făcut-o încă, poți planta placenta, ca simbol al unui nou început, al unei noi vieți care acum crește în casa voastră.

Produse de îngrijire pe bază de placentă

Industria frumuseții nu a rămas indiferentă și a decis să folosească la maximum potențialul nutritiv al țesutului placentar. Astfel a apărut o gamă largă de produse de îngrijire corporală pe bază de placentă, cum sunt cremele hidratante și regeneratoare pentru față.

Fotografii: Shutterstock

vezi emisiunile doctor de bine

Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies