Ceaiul de mușețel – beneficii și contraindicații


Ceaiul de mușețel este folosit de foarte mult timp, ca remediu tradițional popular, pentru o gamă largă de probleme de afecțiuni. În zilele noastre, cercetătorii au descoperit că poate avea efecte benefice chiar și în cazul unor boli mai grave, precum diabetul.


Datorită compușilor săi, mușețelul are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și astringente. 

Beneficiile ceaiului de mușețel

Reduce durerile menstruale

Mai multe studii au arătat că ceaiul de mușețel ajută la reducerea crampelor menstruale severe. Un studiu din 2010, de exemplu, a descoperit că, consumul de ceai de mușețel timp de o lună ar putea reduce durerea crampelor menstruale. Femeile din studiu au raportat, de asemenea, mai puțină anxietate și stres asociate cu durerile din acea perioadă.

Scade glicemia

Din nou, unele studii au descoperit că ceaiul de mușețel poate scădea glicemia la persoanele cu diabet. Cercetările nu arată că mușețelul este un substitut viabil pentru medicamentele pentru diabet, dar poate fi un supliment util tratamentelor existente.

În mod similar, un studiu realizat pe 2008 la șobolani a constatat că un consum constant de ceai de mușețel ar putea împiedica creșterea glicemiei. Acest efect reduce riscul pe termen lung al complicațiilor diabetului.

Reduce inflamația

Inflamarea este o reacție a sistemului imunitar pentru a lupta împotriva infecției. Ceaiul de mușețel conține compuși chimici care pot reduce inflamația. Potrivit studiilor, compușii din ceaiul de mușetel contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar și la luptă împotriva infecțiilor. Este vorba despre afectiunile gastrointestinale, cum ar fi refluxul gastroesofagian, diverticulita, boala lui Crohn și colita ulcerativă.

Ajută la un somn mai bun și liniștit

Într-un studiu recent, a fost demonstrat că 10 din 12 pacienți cu tulburări de somn s-au simțit mai relaxați și, implicit, au simțit nevoia să doarmă la scurt timp după ce au consumat ceai de mușețel.  Într-un studiu realizat pe șobolani, extractul de mușețel a ajutat la adormirea rozătoarelor care sufereau de tulburări de somn. Mulți cercetători cred că ceaiul de mușețel poate funcționa ca o benzodiazepină. Benzodiazepinele sunt medicamente cu prescripție medicală care pot reduce anxietatea și induce somnul. 

Tratament pentru afecțiuni ușoare ale pielii

Aplicat pe zonele afectate, ceaiul de mușețel ajută la calmarea bolilor de piele, a eczemelor, a iritațiilor, dar și la calmarea neplăcerilor provocate de hemoroizi și a iritațiior din zona genitală. Ceaiul de mușețel este benefic, de asemenea, în cazul bebelușilor care prezintă iritații provocate de scutece.

Ceaiul de mușețel – contraindicații

În cazul anumitor persoane, ceaiul de mușețel este contraindicat și poate fi consumat doar la recomandarea medicului.

Cine trebuie să-l evite: 

Persoanele cu istoric de alergii severe, în special la polen: mușețelul poate fi contaminat cu polenul de la alte plante, astfel încât poate provoca o reacție alergică.

Persoanele care au avut anterior o reacție alergică, chiar ușoară, la produsele de mușețel: ar trebui să evite mușețelul, deoarece reacțiile alergice se pot agrava cu timpul.

Sugarii și copiii foarte mici: ceaiul de mușețel, similar cu mierea și cu alte produse naturale, pot fi contaminate cu sporii botulismului. Majoritatea adulților sănătoși pot lupta împotriva infecției, dar este posibil ca sugarii să nu poată. Mulți medici recomandă sugarilor și copiilor mici să evite mierea și ar trebui să evite și produsele de mușețel.

Sursă foto: Shutterstock

Vezi și: Durerile de cap, remedii și tratament

vezi emisiunile doctor de bine

Care este rolul fibrelor în organism și de ce este indicat să le consumăm
De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut...
Cum apare anemia și care sunt principalele cauze. Cele mai multe boli cronice evoluează...
”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies