Alimentele care accelerează pierderea memoriei, potrivit Harvard


O alimentație sănătoasă este importantă pentru o "minte sănătoasă". Pentru a preveni pierderea timpurie a memoriei, este esențial să se elimine din dietă alimentele care sunt consumate în mod regulat și care reprezintă un pericol serios pentru memorie și concentrare.


Psihiatrul nutriționist și profesor la Harvard Medical School, Uma Naidoo, a realizat un studiu care arată cum bacteriile intestinale din anumite alimente pot declanșa un "proces de inflamare a creierului care afectează memoria" și poate duce la demență. Prin urmare, ea a recomandat evitarea acestor alimente.

Alimente procesate

Produsele de patiserie, chipsurile, băuturile răcoritoare, înghețata sau pizza sunt doar câteva dintre alimentele ultraprocesate care pot avea consecințe negative asupra sănătății noastre dacă abuzăm de ele. Alimentele ultraprocesate sunt adesea bogate în grăsimi adăugate, sare și zahăr, în timp ce au un conținut scăzut de proteine și fibre. Un studiu recent realizat pe baza datelor din UK Biobank, publicat în Neurology, susține că înlocuirea acestor alimente cu alimente integrale, neprocesate, poate ajuta la combaterea demenței.

Cercetătorii au arătat că înlocuirea a 20 % din greutate a alimentelor ultraprocesate din alimentație cu o proporție echivalentă de alimente neprocesate sau minim procesate a fost asociată cu un risc cu 34 % mai mic de demență.

Zaharuri și îndulcitori

Deși glucoza este necesară pentru buna funcționare a organismului și în special a creierului, prea multă glucoză poate crește glucoza în organism și poate afecta plasticitatea hipocampusului - partea creierului responsabilă cu gestionarea memoriei. Potrivit Asociației Americane a Inimii, aportul zilnic pentru femei este de 25 de grame pe zi, în timp ce pentru bărbați nu trebuie să depășească 36 de grame pe zi.

Alte alimente care trebuie evitate sunt îndulcitorii artificiali, precum zaharina, stevia sau sucraloza, deoarece nu au nicio valoare nutritivă, iar consumul regulat poate afecta memoria. În schimb, puteți opta pentru miere sau condimente.

Uleiuri 

Uleiurile foarte procesate, cum ar fi cele de soia, porumb, rapiță, canola, floarea-soarelui, conțin niveluri ridicate de acizi grași omega-6, care pot provoca inflamații la nivelul creierului atunci când sunt consumate în exces. Cel mai recomandat ulei este uleiul de măsline extravirgin (EVOO).

Carbohidrați

Carbohidrații, potrivit expertului, trebuie, de asemenea, reduși, mai ales cei făcuți cu făină rafinată. Unele dintre produsele care conțin carbohidrați sunt pastele, pâinea, pastele făinoase, orezul alb și produsele de patiserie.

Potrivit lui Uma Naidoo, carbohidrații cu o încărcătură glicemică ridicată ar trebui înlocuiți cu cei obținuți din cereale integrale, alimente bogate în fibre și cei clasificați ca având un indice glicemic (IG) scăzut.

Mâncare prăjită

Acesta este un alt grup de alimente care nu aduce niciun beneficiu creierului.  Potrivit profesionistului, este indicat să consumați aceste alimente o dată pe lună.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Cambridge, s-a demonstrat că persoanele cu o dietă bogată în alimente prăjite aveau un nivel mai scăzut al datelor de învățare și memorie. Acest lucru poate duce la depresie pe termen lung.

Alcool

British Medical Journal a raportat că persoanele care consumă mai mult de 14 băuturi pe săptămână prezintă un risc crescut de demență, în comparație cu cele care consumă alcool cu moderație.

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies