Ce au mâncat românii în pandemie și ce recomandă OMS


Alimentația în pandemie s-a schimbat! Gusturile, dar și comportamentele alimentare ale românilor s-au transformat în 2021. A predominat tendința pentru un stil de viață mai sănătos. Oamenii s-au preocupat mai mult să-și întărească sistem imunitar pentru a face față valurilor pandemice.


Ce au mâncat mai exact românii în pandemie?

Unii au preferat să gătească mai mult. Pâinea coaptă în casă a fost o tendinţă alimentară continuă în 2021.Pe când alții au simțit nevoia unei schimbări și din curiozitate au optat pentru bucătăriile tradiţionale din întreaga lume. Mâncarea mexicană-coreană şi chinezo-peruviană au fost opţiunile populare.

Mulţi au fost nevoiţi să ia o pauză de la cele mai iubite restaurante în 2020, motiv pentru care mâncarea la pachet, de la localurile preferate, a fost o tendinţă la care multă lume a apelat în 2021.

Unii au optat pentru veganism și vegetarianism. Au renunţat complet la produsele de origine animală pentru a duce o viaţă mai sănătoasă şi ecologică. Pentru aceștia meniurile au acum în componență: ciuperci, năut, ierburi, rădăcini, muguri. Și carbohidrații au fost înlocuiți cu produse alternative, precum conopida folosită în blaturi de pizza. Conservele şi produsele uscate au fost transformate în mese complexe şi delicioase.

Laptele de origine animală a fost înlocuit cu cel vegetal. Laptele de soia, cocos, migdale, orez şi chiar ovăz au fost printre preferinţe.

OMS recomandă:

Alimentaţia în lupta COVID-19 este esenţială şi ne ajută să facem faţă virusului. Iată ce trebuie să includem zilnic în meniu potrivit Organizației Mondiale a Sănătății!

Alimentația și hidratarea corespunzătoare sunt vitale în această perioadă. Persoanele care au o dietă echilibrată sunt de regulă mai sănătoase, cu sistem imunitar mai puternic și cu un risc mai scăzut de boli cronice și infecțioase.

Meniul unui om sănătos pentru a menţine un status imunitar adecvat trebuie să includă surse de proteine, precum carne, peşte, ouă şi brânzeturi. Este nevoie de vitaminele A, D, C şi E, dar şi de minerale ca zinc şi seleniu. De asemenea, legumele şi fructele au un rol important.

Carnea, în general roşie, si peştele, reprezintă o sursă bogată de proteine şi minerale de care sistemul imunitar are nevoie pentru a funcţiona eficient. 

Meniul recomandat zilnic de specialiștii OMS: 4 porții de fructe, 5 porții de legume, 180 g boabe și 160 g carne și fasole. Carnea roșie poate fi consumată de 1-2 ori pe săptămână, iar de pasăre de 2−3 ori pe săptămână. Pentru gustări alegem fructe proaspete și legume crude.

Limităm consumul de băuturi răcoritoare sau acidulate și alte băuturi cu conținut ridicat de zahăr (sucuri de fructe, concentrate și siropuri din fructe).

De asemenea, este important consumul de apă, iar zahărul, grăsimea și sarea trebuie evitate, pentru a reduce semnificativ riscul de obezitate, boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet și anumite tipuri de cancer.

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Care este rolul fibrelor în organism și de ce este indicat să le consumăm
De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut...
Cum apare anemia și care sunt principalele cauze. Cele mai multe boli cronice evoluează...
”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies