De ce dulciurile mâncate pe burta goală îngrașă mai tare? Explicația nutriționistului


Iată ce spun nutriționiștii despre cel mai bun moment pentru a mânca desertul.


Cu toții iubim dulcurile, dar câteodată încercăm să rezistăm tentației de frica kilogramelor în plus. Specialiștii au o soluție prin care să ne putem bucura de desertul preferat fără a ne pune în pericol silueta.

Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă ca desertul să fie consumat la sfârșitul mesei, pentru că îngrașă mai puțin.

"Poftă de ceva dulce.

De preferat să nu fie pe burta goală! Desertul mâncat la sfârșitul mesei, după alte feluri de mâncare, îngrașă mai puțin decât dacă e consumat ca o gustare de sine stătătoare.

Care este explicația

Când e vorba de făinoase și dulciuri, nu doar numărul de calorii contează, ci și viteza cu care glucoza/ carbohidrații trec în sînge. Este așa numitul indice glicemic, care măsoară creșterea glicemie în sînge după o masă cu glucide. Și cu cât creșterea este mai mare și mai bruscă, cu atât produsul respectiv îngrașă mai tare

Zahărul dintr-un desert, de exemplu, se absoarbe mai rapid și mai mult dacă stomacul este gol. Când prăjitura este mâncată la sfârșitul mesei, zahărul se amestecă cu restul alimentelor și viteza cu care trece în sînge este mai mică. Nu este recomandat să consumăm dulciuri în afara meselor, sub formă de gustare, tocmai pentru că produc o descărcare bruscă de insulină, hormonul care transformă rapid caloriile din zahăr în grăsime de rezervă 

Și mai e un aspect negativ de care trebuie să ținem cont: creșterea bruscă de glicemie este urmată de o scădere la fel de bruscă a nivelului glucozei în sânge (hipoglicemie), care este percepută ca senzație de foame. Nu-i așa că după un dulce aveți poftă de ceva sărat? Asta este explicația- dulciurile mâncate pe burta goală îngrașă mai tare", a scris Mihaela Bilic pe FACEBOOK.

Înghețata este cel mai dietetic desert

„Dacă-ţi place îngheţata, află că acest desert delicios şi cremos este făcut din lapte şi zahăr. Dintre toate dulciurile – torturi, prăjituri, biscuiţi, napolitane – , îngheţata este alegerea cea mai sănătoasă şi mai dietetică. Conţine mult calciu, puţine grăsimi, puţine calorii, iar zaharul din ea se absoarbe lent. Consistenţa ei moale şi cremoasă stimulează o zonă specială din creier responsabilă de starea de bine, de aceea o să fii mai satisfăcut dacă mănânci îngheţată în loc de biscuiţi sau alte dulciuri crocante.

Tot consistenţa cremoasă te îndeamnă să consumi frişcă, smântână, banane, orez cu lapte sau paste cu brâză atunci când vrei ceva bun. Şi mai există un secret, îngheţata este pufoasă şi plină de aer. În procesul de fabricaţie lichidul din care se face îngheţata e aerat, adică injectat cu aer. Tu ai impresia că mănânci mult, când de fapt greutatea e mică şi totul a fost umflat, expandat. Iar aerul are 0 calorii. Îngheţata este un exemplu de aliment cu densitate calorică mică“, susţine nutriţionistul, în cartea „ABC de nutriţie“.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut...
Cum apare anemia și care sunt principalele cauze. Cele mai multe boli cronice evoluează...
”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies