De ce nu ar trebui să mănânci pâine mai mult de cinci ori pe săptămână 


Pâinea este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, în special în Europa (unde se consumă 58,6 kilograme de pâine pe an de persoană). Și nu este de mirare, deoarece este un aliment versatil, ieftin, sățios, care merge bine la orice masă și în orice moment al zilei.


Consumul de grâu de trei până la cinci ori pe zi, în fiecare zi, nu îmbunătățește sănătatea; în schimb, creează o pâlnie alimentară care elimină alte alimente necesare pentru o dietă completă de micronutrienți.

Pâinea nu numai că creează o pâlnie alimentară și nu face nimic pentru sănătatea noastră, dar creează și alte probleme. Un studiu publicat în PLOS ONE a constatat că carbohidrații rafinați (cum ar fi pâinea albă) cresc nivelul organismului de un acid gras (numit acid palmitoleic), care, la rândul său, crește riscul de boli de inimă și de diabet de tip 2.

Pâinea produce balonare

De asemenea, pâinea ne face să ne balonăm: "Când carbohidrații sunt depozitați în organism sub formă de glicogen, fiecare gram de carbohidrați stochează de trei până la patru ori greutatea sa în apă", spune nutriționistul și antrenorul Marie Spano. Și tot ea ne face să ne îngrășăm, deoarece se estimează că, dacă un consumator obișnuit de pâine ar renunța să mai mănânce pâine, ar pierde între 1 și 2 kilograme pe lună, ținând cont că o singură felie de pâine furnizează între 67 și 93 de calorii și peste 15 grame de carbohidrați.

Cu alte cuvinte, dacă vom mânca două felii pe zi, vom adăuga 200 de calorii și 30 de grame de carbohidrați la bilanțul zilnic, ceea ce ar însemna 1.400 de calorii pe săptămână. Și dacă trebuie să ai un deficit de aproximativ 7.000 de calorii pentru a pierde un kilogram... fă calculele.

vezi emisiunile doctor de bine

Cum apare insuficiența cardiacă și ce trebuie să facem pentru a ne feri de complicații
Excesul de zahăr din sânge scade elasticitatea vaselor de sânge și le face să...
Ficatul produce HDL colesterol, dar și intestinul subțire. Cum facem să ne fie...
Prea mult zahăr în sânge face ca în fluxul sanguin să existe o așa numită stare...
Ce înseamnă bogăția alimentară pentru organism. Medicii ne explică la ce riscuri...
Ce înseamnă să mâncăm sănătos. Miturile despre grăsimi și dulciuri, demontate

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies