De ce suntem nervoși atunci când ne este foame. Explicația științifică 


Ați observat că atunci când se apropie ora mesei începeți să deveniți mai iritabil și mai nerăbdător? Specialiștii spun că este normal să avem aceastp stare, iar un studiu a arătat o legătură între a fi flămând și această situație emoțională, furia.


În cadrul unei cercetări efectuate de Viren Swami,Samantha Hochstöger,Erik Kargl,Stefan Stieger și publicate în "Plos One au determinat impactul foamei asupra furiei, iritabilității și afectării. Aceștia au concluzionat că nivelurile zilnice de foame sunt într-adevăr asociate cu emotivitatea negativă.

Pentru experiment au folosit o metodă destul de simplă: 64 de participanți din Europa Centrală au petrecut 21 de zile în care au avut 5 mese pe zi. Rezultatele au indicat că un nivel mai ridicat al foamei a fost asociat cu sentimente mai mari de furie și iritabilitate și cu mai puțină plăcere.

Ce au descoperit oamenii de știință 

Sexul, vârsta, indicele de masă corporală și chiar comportamentul alimentar au fost luate în considerare în acest studiu, deși au constatat că aceste emoții negative în fața foamei apar într-o măsură mai mare sau mai mică la toți oamenii.

În schimb, cercetătorii au constatat că foamea nu a avut niciun efect asupra nivelului de excitare. S-a suspectat că, la fel ca iritabilitatea, această emoție ar putea fi asociată și cu senzația de foame, dar constatările au arătat că nu există o astfel de relație.

Cu toate acestea, deși cercetările sunt încă în curs de desfășurare, se crede că motivul irascibilității crescute se datorează faptului că nivelul de glucoză din sânge este mai scăzut și în locul acestuia crește cortizolul, hormonul stresului. De fapt, această senzație de iritabilitate nu va dispărea imediat ce veți mânca ceva, ci va trebui să așteptați din nou ca nivelul de glucoză să crească din nou pentru ca acest sentiment negativ să dispară.

vezi emisiunile doctor de bine

De ce este important să mâncăm puțin din toate. Explicațiile unui medic
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 19 martie 2023
România este în prima clasă de risc în privința aterosclerozei. Ce este această...
Ce se întâmplă în corp atunci când ronțăim toată ziua și nu respectăm cele...
Cum apare ficatul gras la vârstă mică. Între 7 și 9 ani e perioada cea mai periculoasă...
Cum are corpul de suferit atunci când facem foamea să slăbim și nu respectăm...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies