Liber la plăcerile culinare vinovate! Secretul Mihaelei Bilic pentru o gustare care nu afectează silueta


Gustările sunt o modalitate de a ne păcăli foamea și de a amâna o masă consistentă atunci când, din diferite motive, nu ne putem așeza la masa. În anumite diete se recomandă trei mese principale și două gustări zilnice, în altele este de preferat să eviți tocmai aceste gustări, pentru a reduce aportul caloric, mai ales că ele pot însemna uneori alimente nu tocmai prietenoase cu sănătatea și silueta. Nutriționistul Mihaela Bilic are însă un secret pentru cei care nu pot să stea fără o gustare între mese, mai ales după amiaza.


De ce ni se face foame între masa de prânz și cină

Mihaela Bilic are o explicație pentru nevoia organismului de a primi un boost de energie prin hrană undeva după ora 16.00.

„Dacă analizăm funcționarea organismului constatăm că la ora 16:00-17:00 are loc o mică descărcare de insulină ce poate declanșa o ușoară hipoglicemie și poftă de dulce. Gustarea este prin definiție o masă mai mică (ca aport caloric) determinată de senzația de foame. Un covrig, un iaurt, un sendviș sau o banană sunt exemple de gustare. Cert este că în prezent s-a observat o tendință în rândul adulților de a face din gustarea de după amiază un MUST(obligație). Psihologii o pun pe seama faptului că anxietatea și nesiguranța din ultimii ani de pandemie sanitară au dus la nevoia de calmare prin mâncare. Și ce ne calmează mai repede și mai eficient, dacă nu zahărul!”, spune Mihaela Bilic.

Secretul unei gustări care nu se „depune”

Nevoia oamenilor de a lua o gustare după amiaza a fost recepționată de cei din cafenele și restaurante, mai ales în străinătate, dar un obicei similar poate fi pus în practică și acasă sau chiar la birou.

„În străinătate nenumărate cafenele și restaurante oferă un adevărat răsfăț pentru ora 5:00: sandviciuri asortate, prăjituri și produse de patiserie, selecții sofisticate de ceaiuri și cafea, totul conceput ca să-ți încânte simțurile. Bineînțeles că un ritual similar putem să ne oferim și acasă, singuri sau între prieteni, mai ales în weekend. Nici măcar silueta nu are de suferit dacă punem accentul pe produse MINI, frumos prezentate și diversificate”, punctează nutriționistul.

Secretul Mihaelei Bilic pentru o gustare care nu afectează silueta este să ne limităm la porții mici și, în cazul în care am exagerat cu gustarea, să ne limităm la masa de seară la alimente ușoare, precum o supă sau un iaurt.

„Instinctul nostru caută starea de bine, iar mâncarea are incontestabil rolul de a ne liniști. Dacă avem de ales între siluetă și echilibrul psihic, Natura ne va încuraja să obținem buna dispoziție chiar cu prețul câtorva kilograme în plus. Dacă vă simțiți obosiți, deprimați și v-ați pierdut încrederea și optimismul, aveți “dezlegare” să apelați la o gustare! Savurați fiecare înghițitură și, dacă se poate, bucurați-vă de ea împreună cu prietenii... Nici nu bănuiți ce putere vindecătoare are prezența celorlalți, faptul că NU suntem singuri și că am mâncat ceva bun ne face, obligatoriu, să ne simțim mai bine”, conchide nutriționistul.

vezi emisiunile doctor de bine

Când nu reacționăm bine la un aliment avem intoleranță sau alergie? Despre acest...
Cum ne ajută laptele în lupta cu poluarea și cum ne protejează astfel și rinichii
Durerile articulare se pot trata prin microparticule, introduse în vasele de sânge
Malformațiile aparatului urinar în cazul copiilor – informații utile pentru părinți
Ce înseamnă un nivel ridicat de transaminaze în sânge și ce boli poate ascunde
Medicamentul minune pe care oricine trebuie să-l aibă în casă. Se ia imediat după...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies