”O dietă echilibrată și fără excese, bogată în legume și fructe, menține sănătatea rinichilor!” Interviu cu dr. Grigore – Costin Tomulescu  


Durerile lombare chinuiesc multe persoane, iar cauzele pentru această problemă pot fi multiple. Poziția incorectă pentru timp îndelungat la computer și sedentarismul sunt primele motive la care se gândesc pacienții și nu merg la medic, din păcate.

Se știe că infecția cu COVID-19 afectează în primul rand plămânii, dar secundar și restul organelor, rinichii nefăcând excepție

Specialiștii avertizează că simptomul poate semnala probleme renale care, netratate corespunzător și la timp, se vor agrava. În plus, în contextul pandemiei, este cu atât mai important să ținem legătura cu un medic, la cabinet sau la distanță, prin telemedicină, și să ne facem analizele frecvent, pentru că îmbolnăvirea cu Covid-19 prezintă riscuri mari de complicații în cazul pacienților cu afecțiuni renale. Dr. Grigore – Costin Tomulescu, medic nefrolog, disponibil pentru evaluări la distanță pe platforma Medicentrum.ro, aduce lămuriri cu privire la cele mai frecvente întrebări și face recomandări importante pentru menținerea sănătății renale.

Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă pacienții care vă contactează prin platforma de telemedicină?

Cele mai frecvente probleme cu care se confruntă pacienții care mă contactează pe platforma de telemedicină sunt creșterea creatininei serice și/sau a ureei sangvine, infecțiile urinare recidivante, litiaza renală, precum și nefropatia diabetică, prezentă la un pacient cu istoric îndelungat de diabet zaharat.

În ce măsură putem preveni bolile renale și cum anume putem face asta ?

În primul rând, consumul de lichide este extrem de important în prevenirea afecțiunilor renale. O persoană sănătoasă trebuie să consume zilnic aproximativ 2 litri de lichide, cea mai importantă fiind desigur, apa, și, desigur, evitând băuturile acidulate. Cel mai mare inamic al afecțiunilor renale este reprezentat de consumul de sare, care duce la retenția de sodiu în organism. Unui pacient sănătos i se recomandă o dietă normosodată (cu conținut normal de sare), în vreme ce unui pacient cu boală cronică de rinichi, spre exemplu, i se recomandă o dietă hiposodată (cu conținut scăzut sau chiar absent de sare). Așadar, extrem de importantă este dieta, recomandându-se un regim de viață echilibrat și fără excese, bogat în legume și fructe, cu evitarea excesului de grăsimi.

De ce persoanele cu probleme renale au risc crescut de a face complicații în cazul contaminării cu Coronavirus?

Se știe că infecția cu COVID-19 afectează în primul rand plămânii, dar secundar și restul organelor, rinichii nefăcând excepție. S-a dovedit că pacienți cu cazuri severe de COVID-19 au avut funcția renală afectată, chiar și acei pacienți care nu se știau cu probleme renale, existând aici mai multe teorii asupra mecanismelor. Au fost și cazuri în care pacienții diagnosticați cu noul coronavirus au dezvoltat insuficiență renală acută și au necesitat dializă de urgență, în unele cazuri pacienții și-au recuperat funcția renală și nu au mai necesitat dializă. Datorită patologiei complexe și afecțiunilor asociate, pacienții diagnosticați cu boli renale sau dializați se află în categoria cu risc de complicații în cazul infectării cu noul Coronavirus SARS-CoV2. Din acest motiv, pacienții cu boli renale, dializați sau transplantați renal au un risc mai mare de a dezvolta complicații și de deces, aceștia trebuind să ia măsuri suplimentare de precauție pentru a limita posibilitatea de a contracta COVID-19.

Pe PROTVPLUS vezi un interviu cu dr. Radu Zamfir despre transplanturile în timpul pandemiei: ”Este mai greu”

Care sunt bolile care duc și la afecțiuni renale, ca o complicație ? Care sunt cel mai des întâlnite situații de acest gen pe care le întâmpinați?

Există un număr mare de boli care duc și la afecțiuni renale, cel mai des întâlnite fiind: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, infecțiile de tract urinar recurente și pielonefritele, cefaleea cronică, guta, sinuzitele recurente, ciroza hepatică, hepatita B sau C, deteriorarea auzului, amigdalita sau unele tipuri de cancere.

Care sunt simptomele care ar trebui să ne facă să căutăm un nefrolog?

Simptomele sau semnele cel mai des întâlnite care arată necesită discuției cu un medic nefrolog sunt:

- Mirosul neplăcut al urinei ce poate apărea în infecțiile de tract urinar sau mirosul modificat al urinei atunci când se asociază cu diabetul zaharat;

- Culoarea modificată a urinei, care în mod normal este clară și de culoare galben deschis. Modificarea culorii în maro poate indica spre exemplu afecțiuni hepato-biliare. Urina de culoare verde poate apărea în urma folosirii unor medicamente precum albastrul de metilen sau în infecția urinară cu anumite bacterii.

- Tulburările de micțiune, precum creșterea frecvenței urinărilor, senzația de usturime la urinare, durerea din timpul urinării, retenția și incontinența urinară și nevoia imperioasă de a urina.

- Hematuria, prin care se înțelege prezența sângelui în urină, poate indica de la prezența unei infecții urinare și până la probleme renale complexe.

- Edemele care apar atunci când excesul de lichide din organism nu mai poate fi eliminat cu ușurință, acestea fiind reținute în corp. Cele mai frecvente localizări ale edemelor sunt la nivelul pleoapelor, feței, membrelor inferioare, fiind mai accentuate dimineața.

- Durerea lombară, prezentă în afecțiuni renale precum colica renală, litiaza renală sau pielonefrita acută.

Ce factori influențează sănătatea renală?

Conform statisticilor, 1 din 10 români suferă de o afecțiune cronică a rinichilor, incidența bolii cronice de rinichi fiind mai crescută în rândul populației vârstnice. Factorii care influențează sănătatea renală sunt:

- Un consum adecvat de lichide (~2 litri/zi), mai mare în perioadele cu temperaturi crescute, cu evitarea consumului de alcool și a băuturilor acidulate;

- Alimentația în afecțiunile renale depinde de tipul acestora. Astfel, se recomandă: o dietă normosodată (conținut normal de sare) la un pacient sănătos și hiposodată (conținut scăzut de sare) la unul cu afectare renală; o dietă normoglucidică (consum normal de zaharuri) la un pacient sănătos și hipoglucidică (consum scăzut de zaharuri) la un pacient diabetic; o dietă normoproteică (aport normal de proteine) la un pacient sănătos și hipoproteică (aport redus de proteine) la unul cu boală cronică de rinichi în stadiu avansat; o dietă normolipidică (conținut normal de grăsimi) la un pacient sănătos și una hipolipidică (puține grăsimi) la un pacient dislipidemic;

- Sedentarismul se asociază și el cu afecțiunile renale, recomandându-se un nivel de activitate fizică în funcție de vârsta pacientului;

- În boala polichistică renală, de exemplu, care se manifestă prin prezența mai multor chisturi la nivelul unuia sau ambilor rinichi, precum și în alte boli renale, o componentă importantă e reprezentată de transmiterea ereditară;

- Tulburările ce pot apărea în timpul sarcinii variază de la o banală infecție urinară și până la stadiul final al bolii renale care necesită dializa, toate acestea fiind influențate de schimbările pe care sarcina le induce organismului;

- Stresul este, de asemenea, incriminat în afecțiunile renale, precum și în diabetul zaharat, care se asociază frecvent afectării renale.

Despre Medicentrum

Medicentrum este singura platformă creată de medici pentru pacienți, foarte ușor de folosit: medicii își creează cont și sunt validați, iar pacienții trebuie doar să completeze un formular. Proiectul este finanțat prin fonduri europene, prin programul Start Up Centru.

Mai multe informații, pe site-ul oficial: Medicentrum.ro

Dr. Horațiu Ioani, fondatorul platformei Medicentrum, este medic neurochirurg și are o experiență de 3 ani în telemedicină. El a lucrat 7 ani în Marea Britanie și s-a întors în România pentru a profesa și cu dorința de ajuta la schimbarea în bine a sistemului medical.


vezi emisiunile doctor de bine

Sânii se autopalpează în fiecare lună. Cancerul descoperit la timp este perfect...
„Doctor de Bine”. Emisiunea integrală din 24 octombrie
De ce ne este atât de greu să rezistăm plăcerii de a mânca ceva bun? Culmea,...
Stresul afectează memoria. Cum rezolvăm perioadele de stres și de anxietate
Ce trebuie să faci atunci când copilul tău vrea produse tip fast food? Interdicția...
Vrei să renunți la fumat? Psihologii susțin că nu voința este cheia

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies