Persoanele care nu ar trebui să consume niciodată carne de vită. Poate fi foarte periculoasă 


Carnea roșie nu este sănătoasă pentru organism, iar acest lucru a fost dovedit de numeroase studii. Deși este bine să mâncăm de toate într-o anumită măsură, ar trebui să alegem întotdeauna acele opțiuni alimentare care ni se potrivesc cel mai bine.


Ei bine, acest lucru este valabil și pentru fripturile de vită, deoarece există persoane care nu ar trebui să le mănânce. 

"Când mâncăm carne, organismul o descompune și folosește componentele în scopuri proprii, cum ar fi construirea mușchilor și producerea de sânge, dar acest aliment este bogat în grăsimi saturate, iar consumul regulat de carne roșie a fost asociat cu colesterolul ridicat, bolile de inimă și cancerul, în special cel de colon", spune Dr. Mike Bohl pentru Eatthis.

Deși, așa cum am spus, majoritatea alimentelor sunt bune dacă sunt consumate cu moderație, fripturile nu sunt pentru toată lumea și mai ales pentru următoarele tipuri de persoane:

Persoanele cu probleme intestinale

Carnea poate fi dăunătoare pentru persoanele cu stomacul sensibil, deoarece "problemele gastrointestinale fac dificilă digerarea cărnii roșii", spune medicul.

Cantitățile mari de proteine și grăsimi au nevoie de mult mai mult timp pentru a se goli din stomac, așa că, dacă avem dureri de burtă după ce am mâncat, nu ar trebui să continuăm să facem acest lucru, deoarece acest disconfort este rezultatul excesului de toxine care se acumulează în tractul digestiv.

Persoanele cu diabet

Cea mai mare parte a cărnii roșii este bogată în grăsimi saturate, ceea ce poate duce la creșterea colesterolului LDL (rău) în sânge și la creșterea tensiunii arteriale. Prin urmare, "persoanele cu diabet au un risc mai mare de boli de inimă, astfel că evitarea fripturilor ar preveni o creștere suplimentară a riscului lor", spune Dr. Cedrina Calder.

În acest sens, substanțele chimice produse în tractul digestiv de către microbii intestinali după consumul de carne roșie ar putea contribui la explicarea unei părți din riscul crescut de boli cardiovasculare (MCV) asociat consumului de carne roșie, potrivit unui studiu publicat în revista științifică Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.

Cercetătorii au descoperit că un consum mai mare de carne, în special de carne roșie și procesată, a fost asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare aterosclerotice: un risc cu 22% mai mare pentru fiecare 1,1 porție pe zi.

Potrivit autorilor, creșterea TMAO și a metaboliților înrudiți găsiți în sânge a reprezentat aproximativ o zecime din acest risc ridicat. Aceștia au remarcat, de asemenea, că zahărul din sânge și căile inflamatorii generale pot ajuta la explicarea legăturilor dintre consumul de carne roșie și bolile cardiovasculare.

Orice persoană cu antecedente familiale de cancer de colon

Consumul frecvent de fripturi din carne roșie poate cauza o serie de probleme de sănătate, dar cu atât mai mult în cazul celor care sunt predispuși genetic la aceasta. "Consumul său a fost asociat cu mai multe tipuri de cancer, în special cu cancerul de colon", spune doctorul Calder. 

"Așadar, dacă aveți un istoric familial puternic de cancer de colon, ar putea fi înțelept să evitați consumul de carne.

În acest sens, potrivit Harvard Health, persoanele care consumă 140 de grame sau mai mult de carne roșie pe zi își cresc riscul de a dezvolta cancer de colon cu 28%. Acestea fiind spuse, s-a constatat că, atunci când sunt consumate pe termen lung, cărnurile slabe, cum ar fi puiul și peștele, previn boala.

În plus, Agenția pentru Cercetare împotriva Cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății a publicat un studiu potrivit căruia carnea roșie și carnea procesată ar putea fi cancerigenă, provocând în special cancer de colon, de prostată și de pancreas.

Persoanele cu alergii la carnea roșie

Evident, persoanele care sunt alergice la carne nu ar trebui să o mănânce. Sindromul alfa-gal, descoperit recent, este definit ca o alergie la produsele mamiferelor, în special la carnea roșie, informează Mayo Clinic. 

Cum știm dacă suntem alergici la carne? 

Veți afla la prima mușcătură, deoarece simptomele apar sub formă de urticarie, mâncărimi și/sau piele solzoasă (eczeme), nas care curge, dureri de cap, dificultăți de respirație, dureri de stomac, diaree, greață sau vărsături și umflături în părți ale corpului precum buzele, fața, limba și gâtul.

"Cercetătorii cred acum că persoanele care au reacții anafilactice frecvente și inexplicabile, și care au fost testate pentru alte alergii alimentare cu rezultate negative, pot fi afectate de sindromul alfa-gal. Nu există alt tratament decât evitarea cărnii roșii și a altor produse de mamifere", adaugă clinica.

vezi emisiunile doctor de bine

Care este rolul fibrelor în organism și de ce este indicat să le consumăm
De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut...
Cum apare anemia și care sunt principalele cauze. Cele mai multe boli cronice evoluează...
”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies