Sucul de fructe, mai nociv decât prăjiturile


Când a inventat fructele, natura a luat zahăr. Se numește fructoza. L-a diluat în apă și l-a combinat cu celuloză, adica fibre tari, imposibil de digerat de către oameni. În această variantă: zahăr plus apă plus fibre, deci fructe - consumate ca atare, sunt perfecte. Sucul de fructe însă, este mai nociv decât prăjitura. Vezi explicațiile!


Câte fructe să mănânc într-o zi?

Nu consuma mai mult de 500 de grame de fructe pe zi. Care ar fi explicația? În natură, dacă ai merge la cules, ar fi imposibil să găsești mai mult de 500 de grame de fructe într-o zi! La aceste date… naturale suntem adaptați.

De ce fructe și nu suc de fructe?

Când manânci fructul, mestecă-l lent. Nu vei avea probleme pentru că fructoza se absoarbe lent în organism. În momentul în care extragi fructoza pură din fruct - adică faci un pahar cu un fresh – devine o problemă. Fructoza, în cantitate mare și abosorbită rapid în sânge, solicită mult ficatul. 

Detoxifierea cu fructe este doar o glumă fără sens 

În ficat, fructoza luată dintr-un suc de fructe sau din dulciuri se transformă în grasime. Și așa apare ficatul gras sau steatoză hepatică. 

De aceea, detoxifirea cu fructe nu are nicio bază fiziologică. Este doar o invenție în scop de marketing. Prin sucul natural de fructe, consumat zilnic în așa zise cure de detoxifiere,  cresc triglicleridele (grăsimile circulante din sânge). Sunt grăsimi care se depun pe ficat și sunt grăsimile care lucreaza împreună cu colesterolul și de depun pe vase.   Sunt create condițiile ideale pentru accident vascular și infarct miocardic.

Sucurile de fructe, nocive pentru copii

Nu da sucuri de fructe copiilor pe motiv că sunt sănătoase. Sucurile proaspete înseamnă o cantitate mare de fructoză care vine în contact cu un pancreas extrem de tânăr, în formare. Pe un pancreas în formare, obiceiul înseamnă diabet la vârste tinere și schimbarea metabolismului spre obezitate.

De ce o prăjitură și nu un fresh?

În ciuda performanțelor fantastice, creierul uman nu reușeste să numere caloriile care vin sub forma lichidă. Un suc de fructe e cea mai ușoară cale de îngrășare.  Așa că vrei ceva dulce? 

O prăjitură solidă e mai bună decât zahăr sub forma lichidă, așa cum obții din suc natural de fructe. Un fresh de fructe are 6 lingurițe de zahăr, la fel o bautură carbogazoasă. 6 lingurițe de zahăr înseamnă 300 de kilocalorii. Adică o masă de prânz din zahăr.

Sursă foto: Shutterstock

 

Vezi și: Mihaela Bilic, despre regulile de bază ale unei alimentații sănătoase

vezi emisiunile doctor de bine

Doctor de bine. Ce trebuie să știe pacienții cu boli cronice de inimă dacă se...
Cum se pot remite și vindeca afecțiunile asociate obezității. Sfaturile chirurgului...
Cum să slăbim corect. Mihaela Bilic: ”3 linguri de ulei dublează caloriile dintr-o...
Cum să slăbim corect. Mihaela Bilic: ”3 linguri de ulei dublează caloriile dintr-o...
Cum putem să evităm consecința nefastă a cancerului de piele. Soluția recomandată...
„Doctor de bine”. Grătarul, echivalentul unui cartuș de țigări. Cum putem...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies