Top 3 alimente care îți îmbătrânesc prematur creierul


Ținem diete pentru a ne recăpăta sănătatea, pentru a fi în formă, pentru a arăta bine și pentru a fi încrezători. Totuși, acestea nu sunt singurele motive pentru care ar trebui să fim atenți la ceea ce mâncăm. Oamenii de știință au descoperit că unele alimente ne-ar putea îmbătrâni creierul prea devreme.


Prin urmare, pentru a rămâne în formă, dar și ageri, citește mai jos ce alimente ar trebui să eviți.De-a lungul anilor, studiile au arătat că obiceiurile noastre alimentare pot să ne diminueze sau să ne îmbunătățească starea de sănătate, iar acest lucru este valabil și pentru creierul nostru.

Cu alte cuvinte, doar dacă mănânci în mod regulat alimentele de mai jos, acestea ți-ar putea dăuna.

Bineînțeles, țineți cont că suntem diferiți, corpurile noastre ar putea reacționa diferit, genele noastre nu sunt la fel, așa că ar trebui să acordați întotdeauna atenție acestor caracteristici.

1). Alimente prăjite sunt cele mai inflamatorii, din păcate însă sunt foarte gustoase, așa că tentația este mare. 

Cu toate acestea, un studiu care a inclus peste 18.000 de persoane din partea de sud-est a Statelor Unite ale Americii a arătat că alimentele prăjite ar putea fi de vină pentru incidența ridicată a accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor cardiovasculare din acea zonă.

Acesta nu este singurul studiu concludent, alte studii au arătat că persoanele care consumau în mod regulat alimente prăjite aveau cele mai mici scoruri la testele de memorie și cogniție.

Atunci când prăjim alimente la temperaturi ridicate, sunt eliberați radicali liberi, iar aceștia provoacă daune celulare. S-a demonstrat că expunerea la radicalii liberi accelerează procesul de îmbătrânire. 

2). Alimentele foarte procesate

De câte ori pe zi mâncați conserve, covrigei, covrigi, cereale, înghețată, amestecuri de prăjituri, gustări, brioșe, prăjituri etc.?

Ei bine, toate acestea sunt alimente ultraprocesate, categorie care, potrivit științei, face rău creierului tău. De exemplu, un studiu a legat acest tip de "dietă" de un declin mai rapid al cogniției, memoriei, sarcinilor multiple, concentrării etc.

3). Prea multă carne roșie

Sănătatea intestinelor este în zilele noastre un subiect fierbinte. Toată lumea discută despre modul în care intestinul ne "dictează" sănătatea și se pare că acest lucru este valabil și pentru creierul nostru. Unele cercetări au arătat anterior că un amestec dezechilibrat de bacterii sănătoase și nesănătoase în intestinul nostru poate schimba chimia creierului.

Un studiu recent publicat în European Heart Journal a constatat că un consum excesiv de carne roșie poate crește pârghia TMAO, un produs secundar al metabolismului bacteriilor intestinale legat de un risc mai mare de accident vascular cerebral și chiar de atac de cord.

În plus, inflamația creierului ar putea fi cauzată de un microbiom nesănătos. Ulterior, acest lucru duce la un flux sanguin deficitar către creier, ceea ce ar putea contribui la un risc mai mare de boli cognitive.

vezi emisiunile doctor de bine

Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies