Urmează șocuri alimentare grave în întreaga lume! Ce vom mânca în 2050?


Schimbările climatice sporesc riscul unor șocuri alimentare grave, în cazul în care recoltele se prăbușesc și prețurile alimentelor de bază cresc rapid în întreaga lume.


De altfel, războiul din Ucraina a scos în evidență pericolele pe care le implică dependența de câteva recolte comercializate la nivel mondial.

Cum combatem foametea

Cercetătorii caută acum ingrediente pentru o alimentație sigură pentru viitor, deoarece, în prezent, 90% din calorii provin din doar 15 culturi. Diversificarea alimentelor pe care le consumăm este una dintre soluțiile pentru a atenua foametea, pentru a combate pierderea biodiversității și pentru a contribui la adaptarea la schimbările climatice

Care sunt alimentele viitorului

Oamenii de știință au întocmit o listă de plante puțin cunoscute care ar putea să apară în meniuri până în 2050. Din listă fac parte banana falsă, fasolea și pandanusul.

Dintre cele peste 7.000 de plante comestibile din întreaga lume, doar 417 sunt cultivate pe scară largă și folosite pentru hrană.

Pandanusul

Pandanusul (Pandanus tectorius) este un arbore mic care crește în zonele de coastă din Insulele Pacificului până în Filipine. Frunzele sunt folosite pentru a aromatiza mâncăruri dulci și sărate în mare parte din Asia de Sud-Est, în timp ce fructele asemănătoare ananasului pot fi consumate crude sau gătite. Arborele suportă condiții dificile, inclusiv seceta și vântul puternic.

Fasolea

Fasolea este un alt aliment al viitorului. Ieftin, bogat în proteine și în vitamine B, adaptat la o gamă largă de medii. Există 20.000 de specii de leguminoase în lume, dar noi folosim doar câteva.

Fonio

Cerealele au, de asemenea, o diversitate uriașă, cu peste 10.000 de specii, ceea ce oferă un potențial imens pentru noi alimente. Fonio (Digitaria exilis) este o cereală africană hrănitoare folosită pentru a face cușcuș, terci și băuturi. Planta poate tolera condiții uscate.

 

Enset

Enset sau „banana falsă" este o rudă apropiată a bananei, dar este consumată doar într-o parte a Etiopiei. Fructul plantei, asemănător cu cel al bananei, nu este comestibil, dar tulpinile și rădăcinile bogate în amidon pot fi fermentate și folosite pentru a face terci și pâine. Studiile sugerează că această cultură asemănătoare bananei are potențialul de a hrăni peste 100 de milioane de oameni într-o lume în curs de încălzire.

 

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Care este rolul fibrelor în organism și de ce este indicat să le consumăm
De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut...
Cum apare anemia și care sunt principalele cauze. Cele mai multe boli cronice evoluează...
”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies