Ce se întâmplă cu corpul tău când te lași de fumat


Expunerea redusă la nicotină și la substanțele chimice toxice din tutun provoacă schimbări în aproape fiecare parte a corpului, de la îmbunătățirea auzului, până la o fertilitate sporită.

Sursă foto: Shutterstock

Fumatul rămâne cea mai frecventă cauză crește riscul de deces, care poate fi prevenită, scrie Discover Magazine. În contextul actual, există dovezi care sugerează că fumatul a agravat simptomele, și a crescut numărul spitalizărilor și deceselor cauzate de pandemia de COVID-19.

Atunci când renunțăm la fumat, corpul nostru începe să resimtă beneficiile imediat ce stingem ultima țigară.

Mulți oameni raportează dificultăți de concentrare și pierderi minore de memorie după ce renunță la fumat. Acest lucru se întâmplă deoarece nicotina poate stimula eliberarea de neurotransmițători în hipocamp, regiunea creierului implicată în învățare și memorie. Această semnalizare redusă în primele săptămâni de abținere de la țigări poate face oamenii să se simtă amețiți și leneși.

Testele efectuate pe animale de laborator au descoperit că substanțele din fumul de țigară pot deteriora cohleea, osul în formă de spirală din urechea internă care joacă un rol cheie în percepția auditivă. Fumatul poate dăuna auzului în alte moduri, cum ar fi prin modificări ale semnalizării nervoase auditive sau prin deteriorarea firelor de păr minuscule din interiorul urechii.

Un studiu efectuat pe peste 50.000 de japonezi pe o perioadă de opt ani a constatat că 60% dintre fumători dezvoltă pierderi de auz de înaltă frecvență. Din fericire, riscul de pierdere a auzului a fost sc[zut considerabil în cinci ani de la renunțarea la fumat.

Fumatul a fost, de asemenea, asociat cu degenerescența maculară legată de vârstă, cea mai frecventă cauză a orbirii în rândul populației vârstnice. Riscul de îmbolnăvire este de trei până la patru ori mai mare la fumători comparativ cu nefumătorii, revenind la normal odată ce renunțăm la fumat.

Cea mai semnificativă schimbare care se întâmplă atunci când renunți la fumat este în plămâni. Cilii, minusculele proeminențe asemănătoare părului care căptușesc trahea, cresc după ce au fost paralizați și distruși de toxinele din fumul de țigară. Cilii sănătoși se leagănă înainte și înapoi pentru a mătura mucusul în stomac, distrugând microbii prinși în sucurile gastrice acide. Ciliile defecte provoacă acumularea de mucus în căile respiratorii, provocând tuse. Microbii patogeni din mucus se repetă necontrolați, ceea ce duce la un risc crescut de infecție respiratorie care începe să scadă imediat după o lună de la renunțarea la tutun.

Cei care renunță la fumat vor observa că pot face exerciții fizice mai mult timp, fără să rămână fără suflare, cu o îmbunătățire cu 10% a capacității pulmonare în doar nouă luni.

De asemenea, bărbații care au renunțat la fumat pot descoperi că obțin erecții mai ușor datorită circulației îmbunătățite. Substanțele chimice din fumul de țigară reduc motilitatea și numărul de spermatozoizi, care se inversează odată ce o persoană renunță la fumat.

Pe lângă toate acestea, o scădere a frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale face ca riscul de atac de cord să scadă cu 50% după doi ani de la renunțarea la fumat. Riscul de apariție a tuturor tipurilor de cancer, în special al plămânilor, este redus semnificativ datorită expunerii reduse la substanțele chimice din tutun. De asemenea, nefumătorii se bucură de o durată medie de viață extinsă de zece ani, comparativ cu fumătorii.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies