Curentul electric de slabă intensitate, noul antidot pentru fumat? Cum funcționează


Renunțarea la fumat este o provocare din care puțini reușesc să iasă învingători pe termen lung, indiferent de metodele folosite. Pastilele, plasturii, gumele de mestecat cu nicotina, sprayurile, toate se dovedesc ineficiente în lipsa unei voințe de fier. 


Cercetătorii au descoperit, însă, o metodă care pare să le bată pe toate: transmiterea unui impuls electric slab către creier.

Un studiu efectuat pe 699 de pacienți a arătat că stimularea cerebrală non-invazivă ar crește cu 2,39% șansele de a renunța la fumat definitiv. Subiecții au fost ușor curentați prin intermediul unor electrozi sau al unei benzi magnetice plasate pe scalp. Zonele țintite deveneau foarte active în momentul trimiterii impulsurilor electrice, iar rezultatele obținute sunt încurajatoare în vederea găsirii unor noi soluții anti-fumat.

Pentru stimularea cerebrală se folosesc două metode: cea directă transcraniană (cu electrozi) și cea magnetică transcraniană (cu un colier magnetic). Impulsurile creează un curent electric de scurtă durată și de slabă intensitate în țesutul cerebral, iar zona țintită devine foarte activă. Metoda a fost folosită pentru vindecarea dependențelor de alcool, droguri sau medicamente și rezultatele sunt încurajatoare și în privința fumatului. „Studiile noastre pot părea modeste, însă rezultatele sunt convingătoare și suntem încrezători că stimularea cerebrală non-invazivă poate fi o tehnică de interes pentru renunțarea la fumat pe termen scurt și lung. În scurt timp ar putea deveni o opțiune promițătoare în lupta contra fumatului”, a explicat dr. Benjamin Petit, de la Spitalul Universitar din Dijon (Franța), coordonatorul studiului.

Potrivit unor cercetări anterioare, stimularea cerebrală non-invazivă îi poate ajuta pe fumători să reducă numărul de țigarete fumate pe zi activând zone din creier responsabile cu memoria și luarea deciziilor. Concret, aceasta metodă nu reduce dependența de nicotină, dar stimulează producția de dopamină, ceea ce face mai ușor de suportat efectele renunțării la această substanță care creează dependență.

vezi emisiunile doctor de bine

Cum detectăm stresul cronic și care sunt soluțiile
Beneficiile cafelei. Câte cești trebuie să bem pentru a slăbi mai eficient
Ce este „gândirea catastrofică” și cum învățăm să o gestionăm
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 02 octombrie 2022
Cum putem prepara cartoful fără să aducă la pachet kilograme nedorite
Povestea electricității în organismul uman. Legătura dintre organele vitale și...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies