Șase boli grave cauzate de fumat


Fumatul este unul dintre cele mai nocive obiceiuri ale oamenilor.

Sursă foto: Shutterstock

Fumul de țigară are efecte negative atât asupra fumătorului, cât și a celor care îl respiră, denumiți fumători pasivi. Substanțele chimice rezultate în urma arderii unei țigări ating un nivel impresionant – peste 7.000 de astfel de substanțe, arată studiile realizate de American Lung Association.

Nu este de mirare că fumatul este în multe dintre cazuri responsabil pentru apariția unor afecțiuni grave. Este vorba despre cancer, boli cardiovasculare, diabet, AVC, astm și bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC).

Fumatul este cauza a peste 87% din decesele provocate de cancerul pulmonar. Acest tip de cancer este cea mai răspândită cauză de deces prin cancer la nivel mondial. Totuși, fumatul poate provoca și apariția cancerului colorectal.

În plus, fumul de țigară cauzează îngustarea arterelor, fapt care conduce la apariția bolilor de inimă. Efectele fumatului asupra sănătății arterelor se traduc și prin apariția cheagurilor de sânge, responsabile pentru declanșarea accidentelor vasculare cerebrale.

Fumatul favorizează, de asemenea, apariția diabetului de tip 2, iar în cazul celor deja diagnosticați cu această afecțiune, poate afecta circulația periferică și cauza boli cardiovasculare sau la nivelul rinichilor.

Nu în ultimul rând, fumatul cauzează boli ale aparatului respirator. Două dintre ele sunt BPOC și astm. 80% dintre cazurile de BPOC sunt confirmate la pacienți fumători. Astmul apare din cauza faptului că fumatul afectează grav plămânii, iar fumătorii pasivi prezită un risc crescut de dezvoltare a acestei afecțiuni.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

 

vezi emisiunile doctor de bine

Cum detectăm stresul cronic și care sunt soluțiile
Beneficiile cafelei. Câte cești trebuie să bem pentru a slăbi mai eficient
Ce este „gândirea catastrofică” și cum învățăm să o gestionăm
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 02 octombrie 2022
Cum putem prepara cartoful fără să aducă la pachet kilograme nedorite
Povestea electricității în organismul uman. Legătura dintre organele vitale și...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies