Actrița Jane Fonda are cancer: "Am început deja chimioterapie!" Cât de avansată este boala și cum se manifestă


Actriţa Jane Fonda a dezvăluit că a fost diagnosticată cu cancer şi face chimioterapie. Vedeta în vârstă 84 de ani a spus, într-o postare pe Instagram, că are limfom non-Hodgkin.


Fonda l-a descris ca fiind "un cancer foarte uşor de tratat. Aşa că mă simt foarte norocoasă". Actrița e recunoscătoare și pentru că are asigurare de sănătate şi acces la cei mai buni medici şi tratamente. 

În postarea sa, Fonda a spus că diagnosticul său a evidenţiat importanţa comunităţii pentru ea, ”cancerul fiind un profesor”.  

Cancerul, un profesor

”Sunt atentă la lecţiile pe care mi le oferă. Un lucru pe care mi l-a arătat deja este importanţa comunităţii. De a creşte şi de a aprofunda propria comunitate, astfel încât să nu fim singuri. Iar cancerul, împreună cu vârsta mea - aproape 85 de ani - ne învaţă cu siguranţă importanţa adaptării la noile realităţi”, a mai scris Jane Fonda.   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jane Fonda (@janefonda)

"Trăim cea mai importantă perioadă din istoria omenirii, deoarece ceea ce facem sau nu facem acum va determina ce fel de viitor va exista şi nu voi permite cancerului să mă împiedice să fac tot ce pot", a adăugat ea.  

Ce este limfomul non-Hodgkin 

Limfomul non Hodgkin (LNH) este un tip de cancer al sistemului limfatic. În cadrul limfomului non-Hodgkin, o parte dintre celulele albe, numite limfocite, se multiplică în mod necontrolat și pot alcătui formațiuni tumorale în corp.

Limfoamele se împart în două grupuri mari: limfoame Hodgkin (LH) și limfoame non-Hodgkin (LNH). 

Cum se manifestă limfomul non-Hodgkin 

LNH presupune în general afectarea limfocitelor de la nivelul ganglionilor limfatici, însă poate afecta orice organ care conține țesut limfoid: vasele limfatice, plămânii, splina, timusul, tubul digestiv, amigdalele, vegetațiile adenoide, timusul, măduva osoasă. Ocazional, boala se poate răspândi și în organe care nu țin de sistemul limfatic.

Manifestările limfomului non-Hodgkin sunt:

  • Adenopatii la nivel cervical, axilar, inghinal;
  • Dureri abdominale sau inflamație;
  • Dureri precordiale, tuse sau dificultăți respiratorii;
  • Oboseală cronică;
  • Febră;
  • Transpirații nocturne;
  • Pierdere în greutate inexplicabilă.

Tratament limfom non-Hodgkin 

În cazul unui limfom non-Hodgkin agresiv care are manifestări, se recomandă instituirea tratamentului, care poate fi de mai multe tipuri: chimioterapie, radioterapie, terapie medicamentoasă țintită, transplant medular, imunoterapie.

Chimioterapia este frecvent folosită ca formă de terapie inițială pentru limfomul non-Hodgkin. 

Chimioterapia – constă în administrarea unui tratament medicamentos cu scopul de a distruge celulele canceroase. Poate fi sub formă orală sau injectabilă. Chimioterapia poate fi administrată ca terapie singulară sau asociată cu alte forme de terapie.

Foto Facebook

vezi emisiunile doctor de bine

Ce afecțiuni pot exista atunci când copilul nu poate respira pe nas. Explicațiile...
Mâncatul în cantități mari seara, un comportament de dependență. Cum apare,...
Atero-scleroză și principalul factor care o produce. Explicațiile medicilor
De ce unii răcesc mai des și fac forme mai grave de boală? Vezi explicațiile medicului
Anomalii de orgine funcțională. Ce sunt și cum trebuie monitorizate în cazul bebelușilor
Când începe și cum se face prevenția parodontozei. Netratată, ajunge până la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies