Alertă de Salmonella în Europa, inclusiv România! Cum recunoaștem și cum prevenim infecția cu Salmonella


Ouă de ciocolată Kinder au fost retrase de pe piaţa din mai multe state, inclusiv România, din cauza unei suspiciuni de infecție cu Salmonella.


Centrul European pentru Controlul Bolilor a anunțat că anchetează cel puțin 134 de cazuri de infectare cu Salmonella, în cel puțin 9 state europene. La mijloc sunt produse de ciocolată fabricate în Belgia și care au început să fie retrase de pe piețele din Belgia, Franța, Marea Britanie, Irlanda de Nord, Germania, Suedia și România.

Bacteria din alimente care poate fi fatală

ANSVSA a rechemat următoarele produse Ferrero, din magazinele Auchan: Kinder Surprise, Kinder Schoko-Bons, Kinder mini ouă-pungă, Kinder Happy Moments.

Primele cazuri au fost descoperite în Marea Britanie în ianuarie, dar abia acum s-a stabilit o legătură cu produsele de ciocolată. Nu se știe clar ce ingredient este însă contaminat, așa că cei care le-au cumpărat le pot returna în magazine.

Copiii sub 10 ani, cei mai afectați

Cei mai afectaţi sunt copiii sub 10 ani, care pe alocuri prezintă simptome severe şi necesită spitalizare. Infecția cu Salmonella apare în general la cel mult 48 de ore după ingestarea unui aliment contaminat și se manifestă prin febră, vărsături și dureri abdominale. Cei mai vulnerabili sunt copiii până în 10 ani, femeile însărcinate și persoanele cu sistemul imunitar slăbit.

Centrul European pentru Controlul Bolilor afirmă că s-au observat și cazuri care au necesitat spitalizarea, iar pacienții prezentau simptome grave, incusiv diaree cu sânge.

Cum recunoaștem și cum prevenim infecția cu Salmonella

Salmonella este o bacterie care se transmite foarte repede la om atât de la animalele infectate, cât şi de la alimentele contaminate. Majoritatea celor infectaţi nu au simptome şi se vindecă fără tratament, dar pentru alţii această infecţiei poate fi fatală. Salmonella este o bacterie care fost descoperită acum 125 de ani.

Simptome infecție cu Salmonella

Majoritatea oamenilor infectaţi cu acestă bacterie au simptome precum: diaree, febră, crampe abdominale, greaţă şi dureri de cap la 12-72 de ore de la infectare. Starea de rău durează între 4 şi 7 zile şi majoritatea pacienţilor se vindecă fără tratament.

Există însă şi cazuri în care pacienţii trebuie internaţi în spital. La aceşti pacienţi infecţia cu Salmonella se poate extinde de la intestine în sânge şi apoi către alte organe. În aceste cazuri bolnavul poate muri dacă nu este tratat rapid cu antibiotice. Bacteria trăieşte în tractul intestinal al oamenilor şi al animalelor. Diagnosticarea se face în urma analizei sângelui sau a scaunului.

Vârstnicii, copiii şi cei cu sistemul imunitar scăzut sunt cei mai predispuşi la agravarea infecţiei.

Reguli pentru a evita infecția cu bacteria Salmonella:

  • gătiți bine carnea în general, cea a pasărilor de curte în special (rata, găină, curcan etc.)
  • nu mâncați și nu beți alimente preparate cu ouă crude sau lapte nepasteurizat
  • nu mâncați și nu beți alimente din surse nesigure

Țineți seama de practicile de manipulare a alimentelor :

  • spălați ouăle înainte de a le folosi, cu săpun
  • spălați legumele și fructele înainte de a le consuma
  • spălați toate zonele de lucru din bucătărie și ustensilele de bucătărie cu apa și săpun imediat după ce au fost folosite pentru gătit
  • țineți seama de posibilitatea transmiterii bacteriei Salmonella prin contaminare încrucișată, de exemplu, atunci când sucurile din carnea cruda vin în contact cu alimente gata pregătite pentru consum, cum ar fi salate sau contaminarea cu mâinile nespălate după manipularea unor oua nespălate și contaminate
  • spălați-vă mâinile ori de cate ori treceți de la prepararea unui produs la alta preparare
  • spălați-vă mâinile cu apa și săpun după ce atingeți animale, carne cruda în general, fecale (de om, de animale)

De asemenea :

  • păstrați reptile (cum ar fi broaștele țestoase, șopârle, șerpi), departe de copii, persoane în vârstă sau persoane cu un sistem imunitar slăbit
  • spălați-vă întotdeauna pe mâini cu apa și săpun înainte de a atinge un copil (de exemplu, să-l hrăniți sau să-i schimbați scutecul)
  • spălați-vă mâinile după ce mergeți la baie

Nu exista vaccin contra infecției cu bacteria Salmonella, de aceea este foarte important să respectați regulile de protecție.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Efectele negative ale dinților lipsă. Ce spun medicii. „Sinusul se mărește”
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 martie 2024
Medicamentele antidiabetice care pot da rezultat fals-pozitiv la un eventual drug-test....
Cum apar cheagurile de sânge în creier. Drogurile și fumatul sunt unele dintre...
De ce nu este bine să mâncăm dulciuri dimineața. Costurile biologice sunt prea...
De ce nu este bine să luăm medicamente după ureche, doar ca să ne simțim mai...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies