Ce este Roxadustat, substanţa interzisă la care a fost depistată pozitiv Simona Halep: Nu se găsește în România!


Jucătoarea de tenis Simona Halep a confirmat pe rețelele de socializare că a primit o notificare potrivit căreia a fost testată pozitiv la substanța numită Roxadustat, prezentă într-o cantitate extrem de mică. "Este cel mai mare șoc al vieții mele", notează Halep. Proba a fost prelevată la US Open. Jucătoarea a fost suspendată provizoriu.


Potrivit unui comunicat oficial al Agenției de Integritate în Tenis, analiza a fost prelevată în timpul US Open, în august.''Simona Halep, jucătoare română de tenis de 31 de ani, a fost suspendată provizoriu conform articolului 7.12.1 din Programul Antidoping din Tenis (TADP)'', a anunţat agenția.

''Proba a fost împărţită în două şi analiza ulterioară a conţinut FG-4592 (Roxadustat), care este pe lista 2022 a substanţelor interzise a Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA)", subliniază forul.

Ce este Roxadustat?

Roxadustat figurează ca substanță interzisă atât pe perioada competițiilor, cât și în afara lor, potrivit WADA - Agenția Mondială Antidoping.

Roxadustat este un medicament antianemie, care crește producția de eritropoietină, stimulează producția de hemoglobină și de celule roșii din sânge.

Potrivit specialiștilor, în România nu se găsesc medicamente care să conţină substanţa activă Roxadustat, cea la care a fost depistată pozitiv Simona Halep.

Farmacista Beatrice Speteanu afirmă pentru news.ro, că Roxadustat este o substanţă sintetică şi acţionează asemenea unei enzime care stimulează oxigenarea în sânge, iar la nivel european există medicamente care conţin această substanţă, utilizate în special în cazul persoanelor care au probleme renale, şi care sunt aprobate, însă se eliberează pe bază de reţetă.

Aceasta a explicat că roxadustat „este o substanţă sintetică, în mod normal nu se regăseşte în natură, în produse comerciale care sunt comestibile, deci trebuie să fie doar prin administrarea medicamentului”.

CTP: dacă vrei să te droghezi, cred că acest medicament e ultimul pe care să-l alegi

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, specialist în tenis  a declarat pentru GSP că medicamentul descoperit în probele Simonei Halep, roxadustat, nu are un efect pozitiv asupra sportivilor, și susține că dopajul este incongruent cu cariera sportivei românce.

"M-a lăsat și pe mine cu gura căscată această substanță, acest roxadustat. Ăsta nu e un drog! El poate avea efecte de transport suplimentar de oxigen în sânge prin înmulțirea numărului de hematii. Că de fapt asta face, de aceea este un medicament anti-anemic. Dar acest medicament se prescrie unor oameni aflați în stare gravă, oameni cu dializă, care au rinichii praf.

Dacă vă uitați în fișa medicamentului, o să găsiți niște reacții adverse de vi se face părul măciucă! Dacă vrei să te droghezi, cred că acest medicament e ultimul pe care să-l alegi

Este o substanță de mare risc într-o zonă crepusculară! De ce să ia Simona un medicament care, cel mult, poate avea acest efect de îmbunătățire a rezistenței generale, a anduranței?

Ea n-a avut niciodată probleme de rezistență generală. Dimpotrivă! Acesta este unul dintre punctele ei forte. Dacă s-a bazat pe ceva, ea s-a bazat în primul rând pe picioare, pe alergat.

I-am urmărit cariera, îi știu cariera de la bun început, i-am văzut comportamentul pe teren, viața sportivă pe care a dus-o. Nu pot să cred că Simona ar recurge vreodată la o astfel de modalitate ca să-și îmbunătățească performanța. Ea este un om care a muncit întotdeauna enorm pe teren, care s-a antrenat. Nu are sens, nu o văd făcând așa ceva!"

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Care este rolul fibrelor în organism și de ce este indicat să le consumăm
De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut...
Cum apare anemia și care sunt principalele cauze. Cele mai multe boli cronice evoluează...
”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies