Expert: Hepatita acută la copii nu are legătură cu Covid. Care sunt măsurile de prevenție


Hepatita de origine necunoscută, descoperită la aproape 190 de copii din Europa și Statele Unite a fost confirmată și în România. Ministerul Sănătății a anunțat că o fetiță de 5 ani a fost diagnosticată cu hepatită acută severă. Cele mai multe îmbolnăviri sunt în Marea Britanie.


La nivel european, alerta s-a dat la începutul lunii aprilie, când mai multe cazuri au fost confirmate în Scoția. În Regatul Unit, 114 copii cu vârste între o lună și 16 ani au fost diagnosticați cu această hepatită misterioasă. Și în Spania, au fost confirmate îmbolnăviri.

Nu toţi copiii au avut nevoie de internare. 17 copii au nevoie de transplant hepatic. OMS anunţă şi că a fost înregistrat cel puţin un deces.

Hepatita acută la copii nu are legătură cu Covid

Hepatita acută care îi afectează pe copii nu are legătură cu formele cunoscute ale SARS CoV-2 și nici cu vaccinul antiCovid, afirmă Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină.

El a precizat că în acest moment nu este identificată o cauză pentru cazurile de hepatită, dar sunt luate în calcul câteva ipoteze.

"Ipoteze despre cazurile de hepatita de cauza necunoscuta care afecteaza copiii

In acest moment, discutam despre un diagnostic de excludere. 

Simptome hepatită

Daca un copil cu varsta intre o luna si 16 ani prezinta dureri abdominale, icter, urina de culoare inchisa, scaunul deschis la culoare (alb), diaree, varsaturi si uneori chiar febra, atunci are un tablou sugestiv pentru hepatita si trebuie sa se prezinte la camera de garda a unui spital de pediatrie pentru confirmare. 

Analize de laborator pentru hepatită la copil

Analizele de laborator pot indica o crestere marcata a nivelului transaminazelor (intarind ipoteza unei hepatite), dar este nevoie de analize detaliate pentru a identifica si cauza. Daca analizele pentru virusurile hepatitice A, B, C, D si E sunt negative si daca este exclusa atat ipoteza unei boli autoimune, cat si a unei cauze alimentare (ingestia de alimente sau medicamente cu efect hepatotoxic), atunci ne aflam in fata probabilitatii unei hepatite de cauza necunoscuta, asemenea cazurilor identificate majoritar in UK (peste 110 din 170 cazuri raportate pana acum la nivel mondial). 

Posibile cauze ale hepatitei

In acest moment, nu este identificata o cauza pentru cazurile de hepatita, dar cateva ipoteze sunt luate in calcul:

- coinfectia dintre un anumit subtip de adenovirus si un alt virus (ex. SARS-CoV-2), in care adenovirusul sa actioneze ca un declansator (adenovirusul este agentul patogen cel mai frecvent intalnit la cazurile diagnosticate)

- Infectia cu o varianta de adenovirus care sa fi suferit mutatii

- Infectia cu o noua varianta SARS-CoV-2 

- Infectia cu un agent patogen nou, despre care fie nu cunoastem foarte multe lucruri, fie uzual nu se asociaza cu afectarea de tip hepatita (singur sau in asociere cu alti agenti patogeni)

- Expunerea la substante toxice, neidentificate inca prin anchetele epidemiologice 

La acestea se adauga susceptibilitatea ridicata la infectii, in general, a copiilor, pe fondul restrictiilor din ultimii doi ani. 

Este important de spus ca nu se confirma asocierea nici cu vaccinarea anti-Covid-19 (in foarte putine cazuri copiii au fost si vaccinati), si pana acum nici asocierea doar cu infectarea cu variantele cunoscute ale SARS-CoV-2 (in special, Omicron, varianta dominanta acum). 

Pentru elucidarea cazurilor, in UK se desfasoara un amplu proiect de cercetare (inclusiv analize genomice, metagenomice si transcriptomice), atat asupra posibilelor cauze virale, cat si asupra posibililor factori de risc individuali, prezenti la copiii care prezinta acest tip de hepatita, dar mai cu seama cei 10% care au prezentat forma fulminanta a bolii si au necesitat un transplant hepatic", scrie Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină într-o postare pe Facebook. 

Măsuri de prevenție hepatită

Măsura de prevenție care trebuie respectată este cea a spălării mîinilor cu apă și săpun după ce copiii folosesc clanțe sau alte obiecte din locurile publice, precum și înainte de a mânca. Și alimentele consumate crude (fructe, legume) trebuie spălate temeinic.

Medicul Mihai Craiu despre hepatita acută severă: Igiena mâinilor este esențială, administrarea repetitivă de paracetamol trebuie evitată

Pediatrul Mihai Craiu trage un semnal de alarmă în privința administrării repetitive de paracetamol în cazul în care există și febră, lucru descris la peste 60% dintre acești copii, ”întrucât acest medicament este hepatotoxic”.

"Pentru moment, vorbim în special de copiii foarte mici, până în 5 ani, exact aceia care nu se spală pe mâini, care bagă lucruri în gură. Trebuie să prevenim contaminarea cu virusul pe partea digestivă"

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024
Cât de importantă este activitatea fizică pentru organismul nostru. Toate celulele...
În cazul accidentărilor, ligamentele din genunchi se rup frecvent. Cum le putem...
„Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior”. Când ajung kilogramele în plus...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies