Ivermectina, medicament controversat. Un studiu amplu arată că nu previne formele severe de COVID-19


Ivermectina este un medicament antiparazitar utilizat atât în medicina veterinară, cât și în medicina umană. În prezent sunt în desfăşurare teste clinice de evaluare a Ivermectinei, care este folosită la combaterea paraziţilor atât la animale cât şi la oameni, dar promovarea sa ca tratament împotriva COVID-19 a generat controverse.


Cercetătorii au observat că, deși Molnupiravir și Nirmatrelvir/Ritonavir s-au dovedit a fi eficiente ca tratament timpuriu al COVID-19, ele pot fi prea scumpe pentru utilizare pe scară largă. Ivermectina, pe de altă parte, este ieftină, ușor de administrat și disponibilă pe scară largă.

Ivermectina, un medicament controversat

Două studii clinice randomizate din Columbia și Argentina în 2021 și o meta-analiză Cochrane nu au găsit niciun efect semnificativ al Ivermectinei în tratarea și prevenirea bolilor severe. O meta-analiză recentă a opt studii clinice randomizate cu Ivermectină pentru tratarea COVID-19 a arătat, de asemenea, că medicamentul nu a avut un efect semnificativ asupra supraviețuirii.

Studiu de amploare

Ivermectina nu previne dezvoltarea unei forme severe de COVID-19 de către pacienții cu risc ridicat, a dezvăluit un studiu făcut pe 500 de persoane. Datele nu sprijină utilizarea medicamentului în spitale.

Studiul a examinat 500 de pacienți cu risc ridicat cu COVID-19 la 20 de spitale publice și un centru de carantină din Malaezia. Pacienții aveau 50 de ani și peste cu infecții confirmate cu SARS-CoV-2, comorbidități și boală ușoară până la moderată. Pacienții au fost împărțiți într-un grup de control care a primit îngrijire standard fără Ivermectină și un grup care a primit îngrijire standard plus ivermectină.

Cercetătorii studiului publicat în The Journal of the American Medical Association (JAMA) au concluzionat că Ivermectina este ineficientă în prevenirea simptomelor severe la pacienții cu COVID-19.

Oamenii de știință au subliniat că nu au găsit „nicio dovadă” că Ivermectina ar fi eficientă în reducerea riscului de îmbolnăvire severă. Ei au adăugat că incidența „în mod semnificativ mai mare” a evenimentelor adverse în grupul cu Ivermectină „sporește îngrijorările cu privire la utilizarea acestui medicament în afara setărilor de studiu și fără supraveghere medicală”.

Ivermectina este un medicament ieftin, disponibil la scară largă, utilizat în mod obișnuit ca tratament anti-parazitar pentru scabie și infecții cu viermi paraziți.

Administrarea medicamentelor fără o recomandare a unui medic poate fi dăunătoare sănătății.

Un medicament odată administrat poate genera efecte benefice, poate să nu aibă niciun efect sau să genereze efecte negative.

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Cum se citeşte în mod corect termenul de valabilitate al produselor alimentare
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 15 mai 2022
Doctor de bine | Care este rolul carbohidraților în alimentație și cine sunt considerați...
Ce tratament necesită alergia la ambrozie. Picăturile de nas nu sunt o soluție
Doctor de bine | Cum le spunem adolescenților că nu este indicat să fumeze la vârste...
Legătura nebănuită dintre gustul mâncării și obezitate. Un studiu pe șoricei...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies