Nitrații, pericolul nevăzut din apă și din alimente


În jur 70% din nitrați îi luăm din fructe și legume, 20% din apa contaminată și restul din carne conservată industrial. Cum ne ferim de ei, atâta vreme cât sunt cancerigeni? 


Nitrații se folosesc în agricultura convețională pe post de îngrășământ pentru fructe, legume, frunze comestibile, dar și cereale.

Spăl cu bicarbonat. Curăț nitrații?

Nu, spune chimia. Bicarbonatul de sodiu nu înlătură nitrații din legume, fructe ori frunze. O modalitate realistă de a îndepărta nitrații concentrați în vegetale este să îndepărtezi coaja. O altă modalitate e să cumperi legume, fructe, frunze din agricultura ecologică.

Carnea conservată are nitrați adăugați

Nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, sare cu nitrit, conservat  E 250 așa se numesc conservanții din carne cu nitrat. De ce se folosesc în cele mai mutle mezeluri? Bacteriile nu pot sa colonizeze carnea. Iar produsul să dezvolte bacteria Clostridium botulinum, care produce boala cu potențial letal numită botulism. Recomandarea este să cumperi produse din carne conservată doar cu sare.

Ce boli provoacă nitrații?

Nitrații nu sunt periculoși prin ei înșiși. Dar când ajung în stomacul uman se întâlnesc cu acidul clorhidric. Reacționează și rezultă un produs numit  nitrozamină. Este un agent cancerigen extrem de puternic. Efectul nitrozaminelor a fos dovedit în anul  1959 de literatura de specialitate, care a făcut legătura între nitrozamine și cancer hepatic.

Un alt efect apare în sânge. Odată intrați în sânge, se combină cu hemoglobina și rezultă met-hemoglobina. Sângele nu mai poate transporta oxigen. Cea mai gravă reacție o au sugarii – se colorează în albastru.  Boala se manifestă clinic când concetrația met-hemoglobinei este la 10%. Dacă ajunge la 70% se constată decesul sugarului.

Cum ne intoxicăm cu nitrați? Copiii mici sunt în cel mai mare pericol la ingrarea nitraților. Controlați:

sursa de apă – nitrații nu dispar prin fierbere, ci doar se concentrează în apa fiartă

sursa vegetalelor – măcar pentru cei mici încercați sa cumpărați legume,  fructe ecologice

rădăcinoasele concentrează nitrați, așa că nu diversificați alimentația copilului cu supă de morcovi obținuți din agricultura convențională

copiilor ni li se recomandă  mezeluri conservate industrial

Toxapel este tefonul la care puteți suna dacă observați colorații în albastru la pielea unui copil. În serviciul de toxicologie se administrază antidotul - albastru de metilen.

Vezi și: Doctor de bine - Care sunt factorii de risc ai astmului bronșic. Sfaturi pentru părinți

vezi emisiunile doctor de bine

Sânii se autopalpează în fiecare lună. Cancerul descoperit la timp este perfect...
„Doctor de Bine”. Emisiunea integrală din 24 octombrie
De ce ne este atât de greu să rezistăm plăcerii de a mânca ceva bun? Culmea,...
Stresul afectează memoria. Cum rezolvăm perioadele de stres și de anxietate
Ce trebuie să faci atunci când copilul tău vrea produse tip fast food? Interdicția...
Vrei să renunți la fumat? Psihologii susțin că nu voința este cheia

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies