Noi cazuri de „variola maimuțelor”. Cu ce simptome se confruntă bolnavii și cum se transmite infecția virală


Autoritățile sanitare de la Londra se confruntă cu un val de cazuri de infecții virale rare: variola maimuțelor.


Alte patru persoane din Marea Britanie au fost diagnosticate cu variola maimuțelor. Variola maimuțelor este, de obicei, asociată cu călătoriile în Africa de Vest. Dar se pare că cei patru pacienți s-au infectat pe teritoriul țării.
 
Noile cazuri, trei în Londra și unul în nord-estul Angliei, nu au nicio legătură cunoscută cu alte două cazuri confirmate pe 14 mai sau cu un alt caz anunțat pe 7 mai.
 
Potrivit specialiștilor, boala este răspândită în principal de animalele sălbatice din anumite zone din vestul sau centrul Africii, iar riscul de a o contracta în Marea Britanie este foarte scăzut.
 
Ce este variola maimuțelor?
 
Monkeypox este o boală virală rară cauzată de virusul cu același nume ce este de regulă întâlnit în zone izolate din centrul și vestul Africii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
 
Variola maimuțelor este o boală care a apărut pentru prima dată la animale în 1970. Infecția virală este similară cu variola umană și provoacă de obicei o boală ușoară, majoritatea persoanelor recuperându-se în câteva săptămâni. 
Potrivit Public Health England, infecția a fost descoperită pentru prima dată în 1958, când au apărut focare ale unei boli asemănătoare cu variola la maimuțele ținute pentru cercetare. Abia în 1970 a fost înregistrat primul caz la om.
 
Infecția nu se răspândește ușor între oameni și necesită un contact personal strâns cu o persoană care este simptomatică.
 
Transmitere variola maimuțelor
 
Virusul se regăsește la animale precum primate și rozătoare, dar poate uneori să sară de la acestea la oameni. Virusul se răspândește de la o persoană la alta în principal prin expunerea la stropi respiratorii și poate pătrunde în organism prin membranele mucoase ale ochilor, gurii și nasului.
 
Se poate transmite de asemenea prin intrarea în contact cu leziuni sau fluide corporale ale persoanelor infectate și o persoană se poate infecta indirect prin atingerea hainelor sau așternuturilor contaminate.
 
Variola maimuțelor: semne și simptome
 
Simptomele inițiale ale variolei maimuței includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și epuizare. Pacienții pot devolta și o erupție cutanată, care formează o crustă și, ulterior, cade.
 
Tratament variola maimuțelor (monkeypox)
 
Deși în prezent nu există niciun tratament sigur pentru monkeypox, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA recomandă administrarea vaccinului și a medicamentelor folosite pentru tratarea variolei.
 
Captură video

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies