(P) Ecocardiografia Doppler: Procedură Necesară Evaluării Stării de Sănătate a Inimii și a Vaselor de Sânge


Ultrasonografia Doppler şi-a găsit aplicaţii şi în domeniul medical. Astfel, ecocardiografia Doppler este o procedură medicală foarte utilă pentru examinarea sistemului circulator. Dacă ecocardiograma utilizează undele sonore de frecvenţă înaltă pentru a crea o imagine a inimii, ecocardiografia Doppler facilitează determinarea vitezei şi a direcţiei fluxului de sânge, adică o analiză mai detaliată.   


Ce este ecografia Doppler?

O ecocardiografie Doppler nu este altceva decât un test imagistic care foloseşte tehnologia undelor sonore. Aceasta funcţionează prin măsurarea undelor sonore reflectate de celulele roşii din sânge, adică măsurarea efectului Doppler. Ajută la diagnosticarea afecţiunilor cardiace şi creează o imagine de ansamblu a bătăilor inimii şi a modului în care este pompat sângele prin artere.

Nu există riscuri pentru acest test şi este sigur de realizat chiar de către femeile însărcinate. 

Interpretarea rezultatelor unei ecografii Doppler

Rezultatele testului pot avea valori anormale care indică posibilitatea unui cheag de sânge într-o arteră, flux de sânge anormal sau vase de sânge îngustate. De asemenea, poate indica prezenţa unui anevrism într-o arteră care poate cauza subţierea şi întinderea acesteia, creează riscul ruperii şi pune viaţa pacientului în pericol. Testul poate evidenţia şi fluxul sanguin anormal al unui făt şi poate permite  medicilor să acţioneze încă din faza intrauterină prin diverse intervenţii şi proceduri.

Rezultatele ecografiei Doppler sunt variate în funcţie de zona corpului testată. Astfel, ecocardiograma Doppler transtoracica se realizează prin poziţionarea traductorului în zona pieptului sau a peretelui abdominal, în vreme ce ecografia 2D se realizează în zonele axiale şi laterale.

De asemenea, ecocardiograma Doppler cu flux de culori ajută la stabilirea dimensiunii inimii, a structurii şi funcţiei supapelor şi este un test necesar pentru a evalua cât de bine lucrează inima. 

Ce sunet vei auzi în timpul ecografiei Doppler?

În timpul unei ecocardiografi Doppler, pe măsură ce traductorul se mişca în zona inimii, vei auzi un huruit asemănător cu cel al unei maşini de spălat. Ecocardiograma Doppler numită uneori şi test de ecou cardiac sau ultrasonografie Doppler, are ca scop observarea inimii în mişcare. Sunetul redat, sau ecoul, este cea mai bună modalitate de a evalua funcţiile inimii, sănătatea valvelor şi a întregii structuri a inimii. 

Tipuri de teste cu ultrasunete Doppler

Color Doppler - în timpul acestui test, cu ajutorul unui computer, undele sonore sunt transformate în culori care indică în timp real viteza şi direcţia fluxului de sânge.

Power Doppler - este un test Color Doppler mai avansat care poate oferi mai multe detalii decât cel standard, însă, nu poate arăta direcţia sângelui care poate fi foarte importantă în anumite situaţii. 

Spectral Doppler - furnizează informaţii despre fluxul sanguin sub forma unui grafic şi este util pentru a stabili în ce măsură un vas de sânge este blocat. 

Duplex Doppler - se bazează pe ultrasunetele standard şi furnizează imagini grafice ale organelor şi ale vaselor de sânge. 

Continuous Wave Doppler - permite măsurarea de mare precizie a sângelui care curge la viteze mari. 

Când se recomandă testul cu ultrasunete Doppler?

Ultrasonografia Doppler este folosită de medici pentru a depista afecţiunile care blochează sau reduc fluxul de sânge, dar şi anumite boli cardiace. Astfel, testul este recomandat pentru:

Verificarea funcţiilor inimii;

Depistarea blocajelor în fluxul de sânge şi depistarea prematură a afecţiunilor de genul trombozei venoase profundă;

Verificarea vaselor de sânge şi depistarea deteriorărilor acestora;

Verificarea structurii inimii şi depistarea defectelor acesteia;

Depistarea vaselor de sânge îngustate care pot cauza boala arterială periferică sau stenoza arterei carotide;

Monitorizarea fluxului sanguin după o intervenţie chirurgicală;

Verificarea fluxului de sânge al unei femei însărcinate, dar şi a fătului.

Cine are nevoie de testul cu ultrasunete Doppler?

Acest test este recomandat de medici persoanelor care au simptomele unui flux de sânge redus sau ale unei boli cardiace. Este un test care ajută la diagnosticarea cu precizie a pacientului şi care poate preveni agravarea stării. 

 

Simptomele variază în funcţie de problema şi de gravitatea acesteia şi pot fi în cazul bolii arteriale periferice:

Slăbiciune sau senzaţie de amorţire a picioarelor;

Crampe dureroase la nivelul şoldurilor sau a muşchilor picioarelor când persoane merge sau urcă scări;

Senzaţia de frig la nivelul piciorului;

Modificarea culorii pielii de pe picioare.

De asemenea, în cazul problemelor cardiace, simptomele care pot determina medicii să vă sugereze un test Doppler pot fi dificultăţile de respiraţie, umflarea picioarelor sau a abdomenului şi oboseală cronică. 

Alte situaţii în care se poate recomanda testul Doppler

Dacă persoana a avut un accident vascular cerebral, un test Doppler transcranian ajută la evidenţierea fluxului de sânge din creier.

Persoana a suferit leziuni la nivelul vaselor de sânge.

Persoana se afla sub tratament pentru o tulburare de flux de sânge.

Medicul crede că femeia însărcinată sau fătul pot avea o problemă legată de fluxul de sânge. 

vezi emisiunile doctor de bine

Mâncarea care ne face mai deștepți. Lista alimentelor benefice pentru creier
Cât de importante sunt omega 3 și omega 6 pentru alimentați și motivul pentru...
Românii mor prin infarct sau AVC la vârste tot mai mici. În țara noastră există...
Cât de des trebuie să mergem la control la oftalmolog
Lista alimentelor care nu ar trebui să lipsească din dieta alimentară. Cum să...
Fumatul determină speciile agresive de bacterii din cavitatea orală să se multiplice...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies