Tratamentul extrem de periculos pentru copii! Tot mai mulți părinți îl folosesc. "Pot să apară efecte adverse grave!"


Dexametazona, un medicament ieftin care poate deveni un bun instrument de luptă împotriva coronavirusului, s-ar putea să le sune familiar părinților ai căror copii au avut cel puțin un episod de afecțiune respiratorie acută. 


În România s-a perpetuat un obicei greșit de a administra fiolele de dexametazonă sub formă de aerosoli, deși în prospectul medicamentului se precizează clar că sunt soluții injectabile. 

Aerosolii cu dexametazonă pot fi periculoși pentru copii

Medicul Mihai Craiu, de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (INSMC), a atras adesea atenția asupra acestei practici greșit. Pediatrul Mihai Craiu reia o discuție mai veche despre riscurile administrării acestei substanțe sub formă de aerosoli la copii.

”Revin la subiectul "favorit" de controversă în ce privește tratamentul maladiilor respiratorii cu dexametazonă nebulizată, folosind drept substanță activă cea din fiola de dexametazonă injectabilă. Pot întelege care este unul din factorii importanți ce au produs acest mit tipic românesc - nu se găsește Flixotide nebules. Dar trebuie să ne uităm la dovezi și la protocoale, înainte de a face improvizații periculoase.

Într-o postare veche, ante-pandemică, vorbeam despre ineficiența și inadecvarea acestei practici. Față de cele notate acolo aș mai adăuga că nici la cai (cum scriam atunci) nu mai sunt dovezi de eficacitate ale acestei abordări.

Dacă există unele (rare) sugestii de utilizare a dexametazonei nebulizate, atunci acestea au legătură, mai degrabă, cu specialitatea ORL și nu cu plămânii. Un articol vechi, de 20 de ani, documentează utilizarea dexametazonei nebulizate în crup (adică în laringită).

Mesajul practic pentru părinți - un copil care este atât de puțin bolnav, încât poate să facă tratament acasă, NU are nevoie de nebulizări.

Cu atât mai puțin cu dexametazonă! Nu puneți sănatatea copiilor în pericol! Pot să apară efecte adverse grave, mult mai grave decât răceala obișnuită care a generat această recomandare”, scrie medicul pediatru Mihai Craiu.

Foto Facebook

vezi emisiunile doctor de bine

De ce este important să mâncăm puțin din toate. Explicațiile unui medic
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 19 martie 2023
România este în prima clasă de risc în privința aterosclerozei. Ce este această...
Ce se întâmplă în corp atunci când ronțăim toată ziua și nu respectăm cele...
Cum apare ficatul gras la vârstă mică. Între 7 și 9 ani e perioada cea mai periculoasă...
Cum are corpul de suferit atunci când facem foamea să slăbim și nu respectăm...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies