Vaccinarea antigripală începe mai devreme. Cine beneficiază de vaccin gratuit


Campania anuală de vaccinare antigripală începe mai devreme decât în anii trecuți. E prima dată în ultimii 10 ani când se face înainte de 1 octombrie, dată de la care se monitorizează virozele, pneumoniile și gripa sezonieră în țara noastră


Pentru campania de vaccinare din acest sezon, Ministerul Sănătății a contractat 1 milion și jumătate de doze de vaccin antigripal.

În zilele următoare, vaccinul antigripal va ajunge în cabinetele medicilor de familie, acesta intrând deja în depozitele direcțiilor de sănătate publică. Vaccinarea se va face în acest an cu produsul biologic INFLUVAC TETRA (monodoză).

Categoriile vulnerabile sunt imunizate gratuit

Persoanele în vârstă, cele cu boli cronice, copiii, femeile însărcinate și personalul medical sunt categoriile vulnerabile pentru care imunizarea antigripală este gratuită.

Cine beneficiază de vaccin gratuit

Categoriile populaționale considerate la risc și pentru care Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea antigripală fiind:

1. Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidență cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienței umane (HIV);

2. Copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 59 luni;

3. Gravide;

4. Medici, cadre sanitare medii și personal auxiliar, atât din spitale cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienții sau asistații;

5. Persoane, adulți și copii, rezidente în instituții de ocrotire socială precum și persoane care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt;

6. Toate persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

Cei care s-au vaccinat anul trecut sunt sfătuiți să aștepte să treacă 12 luni.

"Cei care s-au vaccinat anul trecut în luna noiembrie sau decembrie nu e bine să vină să se vaccineze acum, le-am recomandat să aștepte să treacă un an de zile, este foarte importantă treaba aceasta”, atrage atenția medicul de familie Mihai Ungureanu, președintele Societății Medicilor de Familie Olt.

Dr. Ungureanu explică pentru adevarul.ro și din ce motiv se face această recomandare: „Există anticorpi de la vaccin care au perioadă de cel puțin un an de zile și în momentul în care faci vaccinul mai devreme există riscul să te trezești că-ți inactivează o parte din vaccin și faci cu eficiență mai mică. De asta se recomandă să se amâne vaccinarea două-trei săptămâni față de perioada când s-a făcut anul trecut, pentru că și așa gripa la noi s-a mutat către lunile februarie-martie, nu mai e în decembrie”, a adăugat medicul.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies