Variola maimuței: Autoritățile sanitare vor să vaccineze bărbaţii gay cu mai mulţi parteneri sexuali


Marea Britanie vrea să vaccineze toți bărbații homosexuali și bisexuali, mult mai predispuși la variola maimuței. Focarul epidemiologic provocat de această boală virală se intensifică rapid în Europa.


Autoritățile britanice recomandă ca bărbaților homosexuali și bisexuali, expuși în fața unui risc sporit de expunere la variola maimuței, să li se ofere vaccinul Imvanex, produs de compania Bavarian Nordic.

Variola maimuței nu este clasificată ca fiind o infecție cu transmitere sexuală, dar poate fi contractată prin intermediul contactului care are loc în timpul actului sexual.

Agenţia sanitară britanică UKHSA recomandă  vaccinarea împotriva variolei maimuţei (”monkeypox”, ”orthopoxvirose simienne”) a bărbaţilor gay consideraţi ”cu risc”, de exemplu pentru că au parteneri sexuali multipli, un public foarte afectat de o răspândire recentă a bolii.

Deşi orice persoană poate să contracteze variola maimuţei, datele medicale din acest focar sugerează că majoritatea infectărilor se produc în rândul bărbaţilor gay şi bisexuali care întreţin raporturi sexuale cu alţi bărbaţi.

Medicii britanici vor putea astfel să recomande vaccinarea pentru o persoană care, de exemplu, are mai mulţi parteneri sexuali, participă la sex în grup sau merge în spaţii special amenajate pentru întreţinerea de raporturi sexuale.

Variola maimuței în România

Până acum, în România au fost anunțate ​5 cazuri de variola maimuței.

Transmitere variola maimuței

Virusul variolei maimuţei se răspândeşte prin contact apropiat cu o persoană infectată, care poate să îl răspândească prin intermediul leziunilor de la nivelul pielii şi prin secreţii ale aparatului respirator. 

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

De ce e bine să îți pui biroul înclinat la 15 grade și să stai cu picioarele...
Cum poți afla dacă ai infecția HPV și cum o poți trata pentru a nu ajunge la...
Apa și aerul introduse în dulciuri pot trata dependența de zahăr
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 28 mai 2023
Ce trebuie să fac să am peste 1.000 de tipuri de bacterii în intestin
Ce este teoria igienei și ce trebuie de reținut când vine vorba de copiii noștri....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies