Variola maimuței: Autoritățile sanitare vor să vaccineze bărbaţii gay cu mai mulţi parteneri sexuali


Marea Britanie vrea să vaccineze toți bărbații homosexuali și bisexuali, mult mai predispuși la variola maimuței. Focarul epidemiologic provocat de această boală virală se intensifică rapid în Europa.


Autoritățile britanice recomandă ca bărbaților homosexuali și bisexuali, expuși în fața unui risc sporit de expunere la variola maimuței, să li se ofere vaccinul Imvanex, produs de compania Bavarian Nordic.

Variola maimuței nu este clasificată ca fiind o infecție cu transmitere sexuală, dar poate fi contractată prin intermediul contactului care are loc în timpul actului sexual.

Agenţia sanitară britanică UKHSA recomandă  vaccinarea împotriva variolei maimuţei (”monkeypox”, ”orthopoxvirose simienne”) a bărbaţilor gay consideraţi ”cu risc”, de exemplu pentru că au parteneri sexuali multipli, un public foarte afectat de o răspândire recentă a bolii.

Deşi orice persoană poate să contracteze variola maimuţei, datele medicale din acest focar sugerează că majoritatea infectărilor se produc în rândul bărbaţilor gay şi bisexuali care întreţin raporturi sexuale cu alţi bărbaţi.

Medicii britanici vor putea astfel să recomande vaccinarea pentru o persoană care, de exemplu, are mai mulţi parteneri sexuali, participă la sex în grup sau merge în spaţii special amenajate pentru întreţinerea de raporturi sexuale.

Variola maimuței în România

Până acum, în România au fost anunțate ​5 cazuri de variola maimuței.

Transmitere variola maimuței

Virusul variolei maimuţei se răspândeşte prin contact apropiat cu o persoană infectată, care poate să îl răspândească prin intermediul leziunilor de la nivelul pielii şi prin secreţii ale aparatului respirator. 

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

„Timpul înseamnă viață”, o campanie care ne învață cum să recunoaștem...
„Timpul înseamnă viața” în lupta cu AVC. Despre simptomele și importanța...
Prea multă grăsime pe burtă? Nu este doar un inconvenient estetic. La ce riscuri...
De ce dinții pot cauza digestie incorectă?
Oboseala continuă, simptom al unor probleme de inimă sau plămâni. Cum putem preveni...
Pacienții cu diabet își pierd dinții mai ușor. Cum putem ține glicemia sub control...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies