Variola maimuței: OMS îi sfătuiește pe homosexuali să își reducă numărul de parteneri


Bărbații homosexuali sunt sfătuiți să limiteze numărul de parteneri pentru a încetini răspândirea variolei maimuței. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat variola maimuței ca fiind o urgență sanitară globală.


Marea majoritate a cazurilor din epidemia de variola maimuței se înregistrează în rândul bărbaților homosexuali sau bisexuali, a declarat directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Ghebreyesus. El le-a recomandat bărbaților care fac sex cu bărbați „să reducă, pentru moment, numărul de parteneri sexuali, să reconsidere sexul cu noi parteneri și să schimbe date de contact cu orice nou partener pentru a permite urmărirea, dacă este necesar".

Variola maimuței nu este considerată o boală cu transmitere sexuală, dar majoritatea persoanelor care au contractat-o în SUA au raportat recent un anumit nivel de activitate sexuală.Deși 98% din cazurile de până acum sunt înregistrate în rândul bărbaților care fac sex cu alți bărbați, oricine este poate face boala, avertizează specialiștii.

Transmitere variola maimuței

Virusul se răspândește în primul rând prin contact fizic piele, dar poate fi transmis și prin schimbul de lenjerie de pat sau de prosoape care ar fi putut fi folosite de cineva cu variolă, precum și prin interacțiuni apropiate, cum ar fi sărutul.

Alexandru Rafila, despre variola maimuţei

Alexandru Rafila a explicat că nu este recomandată vaccinarea în masă pentru variola maimuţei şi este de părere că nu este cazul să fie declarată pendemie pentru această boală, aceasta fiind doar o urgenţă se sănătate publică la nivel global.

La nivel mondial, au fost înregistrate peste 18.800 de cazuri de această boală, care a provocat moartea a cinci persoane. OMS recomandă o vaccinare țintită pentru persoanele expuse la variolă, inclusiv pentru lucrătorii din domeniul sănătății.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Mâncarea care ne face mai deștepți. Lista alimentelor benefice pentru creier
Legătura dintre kilogramele în plus, diabet și bolile de plămâni
Cum menținem echilibrul dintre fibrele musculare și țesutul gras. Răspunsul specialiștilor
Cum poți slăbi câteva kilograme în doar două săptămâni. Alimentul care trebuie...
Lista alimentelor bogate în fier care nu trebuie să lipsească din dieta noastră
Cum reglăm rezistența la insulină. Tesutul gras se depune pe organele vitale: inimă,...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies