Artroscopia de genunchi cu anestezie locală, intervenția revoluționară în ortopedie care îți salvează genunchiul


Artroscopia de genunchi realizată sub anestezie locală este intervenția revoluționară în ortopedie și vine cu beneficii reale pentru pacient. 


Artroscopia de genunchi este o metodă modernă de tratament, în care rata succesului depinde foarte mult de medicul care o efectuează, dar și de aparatul și calitatea camerei folosite. De aceea, eu recomand ca aceasta operație să fie făcută într-un centru medical dotat, pentru a obține cele mai bune rezultate”, declară Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă. 

Vorbim, bineînțeles, de o recuperare mult mai rapidă și ușoară, dar și un minus de disconfort pentru pacient. Acesta din urmă are posibilitatea de a viziona intervenția pe ecran, in timp real, dar și să-și miște piciorul în același timp în care medicul tratează afecțiunea. 

Indicațiile absolute ale artroscopiei de genunchi: 

  • Leziuni de menisc
  • Leziuni de cartilaj
  • Gonartroza stadiu 1-2
  • Sindrom de impingement femuro-patelar pentru shaving
  • Ruptură de ligament încrucișat anterior și/sau posterior
  • Corpi liberi intraarticulari 

Cum se desfășoară recuperarea după artroscopia de genunchi, explică dr. Tarek Nazer:

Procedura de recuperare diferă de la pacient la pacient, în funcție de diagnostic, vârsta și motivația pacientului. Cele mai comune operații cu ajutorul artroscopului sunt meniscectomiile, ligamentoplastiile. 

Faza I de recuperare după o artroscopie de genunchi și meniscectomie (primele 3 zile) 

Obiective: 

- controlul durerii și a tumefacției (poziție proclivă și gheață aplicată local);

- menținerea extensiei completă a genunchiului;

- prevenirea atrofierii mușchiului cvadriceps prin contracții izometrice (izometria la nivelul mușchiului dezvoltă o tensiune mare, însă lungimea mușchiului nu se modifică); 

Faza II după o artroscopie de genuchi și menisectomie (ziua 3-7)

80% din cazuri calcă pe picior imediat după artroscopia de genunchi cu excepția cazului în care se suturează meniscul, insistând asupra derulării pasului posterior, flexia genunchiului în timpul fazei oscilante și atacul solului cu călcâiul.

Se începe cu exercițiile de tonifiere a cvadricepsului (exerciții izometrice sau împotriva unei rezistențe controlate de către kinetoterapeut). Crioterapia locală și alte proceduri de fizioterapie antialgice (ultrasunet, laser, tecar) ce facilitează recuperarea. 

Faza III după o artroscopie de genunchi și meniscectomie (8-21 zile) 

Tratamentul fizic-kinetic se intensifică pe masură ce genunchiul este mai puțin inflamat și mai puțin dureros. Sprijinul complet se realizează progresiv dacă a avut restricții.

Câștigul în amplitudine nu pune nicio problemă deosebită. Kinetoterapia activă nu trebuie destinată numai cvadricepsului, ci și a ischiogambierilor. Se lucrează în lanț muscular deschis, împotriva unei rezistențe manuale sau cu ajutorul benzilor, a greutăților pentru picioare și a mingilor etc. 

Faza IV după o artroscopie de genunchi și meniscectomie (21- 30 de zile) 

Este destinată recuperării activității sportive. Ea nu începe decât dacă genunchiul nu prezintă inflamație și durere, iar forța cvadricepsului este egală cu cea a membrului sănătos. 

Doctor ortoped Tarek Nazer are o experiență de peste 10 ani în cele mai renumite spitale din Marea Britanie si Europa, este supraspecializat în chirurgia modernă minim invazivă și chirurgia artroscopică a membrului inferior sub coordonarea Dr Philip Hirst, medicul ortoped renumit al echipei Manchester United. 

Dr. Tarek Nazer are cea de-a doua specializare în Medicina Sportivă, fiind unul dintre puținii medici, din lume, cu dublă specializare în ortopedie și medicina sportivă. Această dublă specializare i-a permis să evolueze foarte mult în chirurgia minim invazivă și chirurgia artroscopică, și, de asemenea, este doctorand în Biomecanica genunchiului.

 Sursă foto: Shutterstock

vezi emisiunile doctor de bine

Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora
Cauzele poftei de dulce. „Acest comportament arată experiențe traumatice extreme”

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies