Ce este cancerul oral, care sunt cauzele apariției acestuia și cum poate fi prevenit 


Chisturile, tumorile și cancerul oral sunt trei tipuri diferite de tumori care pot apărea la nivelul cavității orale. Prevenirea lor este importantă pentru sănătatea întregului organism, tocmai de aceea se recomandă controalele periodice la medicul stomatolog, pentru a verifica zonele de risc oncologic, cum ar fi buzele, mucoasa obrajilor, cerul gurii, marginea limbii sau zona de sub limbă. 


Este important să știm că nu orice leziune care apare în cavitatea bucală este cancer. Există și tumori benigne care, prin îndepărtarea lor, pot duce la vindecare. De asemenea, există și leziuni pre-maligne sau cu potențial de malignizare, care, dacă sunt depistate în faza incipientă, pot fi tratate cu succes.

Luna aprilie este luna de conștientizare a cancerului oral, iar noi, medicii specializați în chirurgie orală și maxilo-facială, suntem cei care putem observa orice anomalie de la nivelul cavității orale, care poate avea repercusiuni, în timp, asupra întregului organism. Noi avem o abordare integrată a medicinei, identificăm diferite cauze și afecțiuni și recomandăm tratamentul personalizat  pentru fiecare pacient”, explică Corina Cîmpean, medic stomatolog, specialist în chirurgie orală și maxilo-facială.

Ce este cancerul oral?

Cancerul oral se află în topul afecțiunilor oncologice care fac victime la nivel global. Se caracterizează ca un subtip al cancerului la cap şi gât și este reprezentat de orice leziune canceroasă localizată în cavitatea orală. Acesta poate fi identificat pe suprafața, pe marginile sau pe partea dorsală a limbii, pe interiorul obrajilor, pe bolta palatină, pe buza superioară, precum și pe gingii sau la nivelul oaselor maxilarelor. Simptomele nu sunt vizibile în fazele incipiente, iar extinderea acestuia este asociată rar cu durerile acute. Se dezvoltă la nivelul celulelor, iar când acestea îmbătrânesc sau sunt afectate şi nu mai pot fi înlocuite de unele noi, apar excrescenţe şi tumori benigne sau maligne. 

Tumorile benigne sunt rar o amenințare pentru sănătatea noastră, deoarece nu invadează ţesutul din vecinătate şi pot fi îndepărtate cu uşurinţă. Cele care pun mari probleme sunt tumorile maligne, care invadează şi afectează şi alte părţi ale corpului.

Printre semnele care pot prevesti cancerul oral se găsesc: inflamații care nu se vindecă, respirație neplăcută, căderea nejustificată a dinților, umflături sau inflamații ale buzelor, senzații de durere la înghițire, sângerări sau amorțeli ale gurii, scădere bruscă în greutate etc. Cel mai adesea, cancerul oral prezintă simptome doar atunci când este într-o fază avansată, precum leziuni sau băşici în gură sau pe buze, o durere a buzei sau în gât care nu se vindecă, sângerări ale cavităţii bucale, pierderi ale dinţilor, dificultate sau durere la înghiţire, prezenţa unui nodul în gât, dificultate în purtarea protezei dentare, durere a urechii care nu trece, amorţirea buzei de jos şi a bărbiei.

,,Simptomatologia este una ascunsă în prima fază. Cancerul oral nu doare decât atunci când apare infecția. În principal, pacientul prezintă tulburări de alimentație, tulburări la înghițire, senzație de corp străin în gură sau în gât, scădere mare în greutate într-un timp destul de scurt, prezența unor leziuni ce nu au tendință de vindecare sau mobilitate dentară fără o cauză parodontală”, explică Dr. Corina Cîmpean, medic stomatolog, specialist chirurgie orală și maxilo-facială.

 

Care sunt cauzele care duc la apariția cancerului oral?

Incidența acestei afecțiuni este cu preponderență la persoanele peste 45 de ani, iar cauzele sunt în egală măsură stilul de viață dezechilibrat și moștenirea genetică. Pe lângă predispoziții și deficiențe înnăscute, sunt de menționat următorii factori majori de risc: fumatul, care este foarte nociv pentru țesuturile din cavitatea bucală,  laringe, gât, esofag, limbă, buze; consumul excesiv de alcool, care are efect direct asupra dezvoltării celulelor canceroase din țesuturile din cavitatea bucală; expunerea exagerată la razele ultraviolete, care atacă în special buzele și pielea feței; virusul uman Papiloma (HPV), care afectează atât cavitatea bucală, cât și gâtul; dieta dezechilibrată; rănile persistente la nivelul mucoasei bucale, cauzate de dantura deteriorată sau de lucrări dentare defectuoase etc. Lipsa vitaminelor A, E și C în alimentație pot determina, în timp, dezolvarea tumorii de la nivelul cavității orale. 

Potrivit unelor studii, riscul apariției cancerului oral este de două ori mai mare la bărbați decât la femei. De asemenea, deoarece consumul de alcool și tutun reprezintă factori principali care duc la apariția cancerului oral, persoanele care au un stil de viață nesănătos pot dezolva mult mai rapid această afecțiune.

Este mult mai ușor să previi, decât să tratezi

Îmbunătățirea lifestyle-ului personal pe direcțiile de risc, alături de controlul anual la medic, sunt modalități recomandate de prevenție. 

Detectarea timpurie crește rata de supraviețuire cu 80%, iar metodele de depistare sunt: examinarea cu ajutorul aparatelor de ultimă generație. La controlul periodic, medicul stomatolog sau chirurg verifică întreaga cavitate orală, adică nu doar gingiile și dinții, ci inclusiv zonele de risc oncologic, precum: buzele, mucoasa obrajilor, cerul gurii, marginea limbii, zona de sub limbă sau planșeul oral. Este necesară analiza amănunțită a acestor zone pentru a verifica prezența sau absența formațiunilor tumorale. 

Desigur, este foarte important să avem grijă de igiena orală, prin periajul dentar realizat dimineața și seara și prin folosirea mijloacelor complementare de curățare, precum apa dentară și ața de gură, precum și să adoptăm un stil de viață sănătos, cu o alimentație bogată în legume și fructe, limitând consumul de alcool și evitând fumatul.  

vezi emisiunile doctor de bine

Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies