Ce se întâmplă în organismul tău când bei prea multă cafea


Cafeaua este preferată de multe persoane, însă este important de știut cum, când și în ce cantități trebuie consumată, astfel încât să nu avem parte de efecte secundare neplăcute. Iată recomandările nutriționistului Gianluca Mech. 


Cafeaua se regăsește în ritualul de zi cu zi al majorității oamenilor. Este aromată, are un gust intens și ne ajută să simțim că avem energie. Dar cât de multă cafea putem bea zilnic fără să întâmpinăm probleme legate de sănătate? Nutriționistul Gianluca Mech ne dezvăluie limita peste care nu e recomandat să trecem pentru a nu avea parte de efecte secundare neplăcute.

Efecte secundare

„Tuturor ne place cafeaua. Recomand însă limitarea la maxim 4 cești pe zi. Trebuie știut că fiecare cană de cafea conține aproximativ 80 de miligrame de cofeină. Dacă trecem pragul de 4 cafele pe zi, efectele secundare nu vor întârzia să apară. Printre acestea, enumerăm:

- Dureri de cap

- Insomnie

- Stări de nervozitate

- Iritabilitate

- Urinare frecventă sau inabilitatea de a controla urinarea

- Bătăi accelerate ale inimii

- Tremur muscular.”

La ce oră bem ultima ceașcă de cafea?

Gianluca Mech recomandă unui om fără probleme de sănătate să nu depășească limita de 4 cafele pe zi. De asemenea, să nu consume cafea după ora 16:00.

„Cofeina rămâne în corp timp de aproximativ 7-8 ore. Așadar, e important să nu mai consumăm cafea după ora 16:00. Asta dacă ne dorim, bineînțeles, să avem parte de odihnă și un somn liniștit pe timp de noapte.”

Cafea în combinație cu tratamente medicamentoase

„Unele suplimente alimentare pe bază de plante pot interacționa cu cofeina, creând probleme de sănătate. Acestea includ:

Efedrina

Amestecarea cofeinei cu acest decongestionant poate crește riscul de hipertensiune arterială, atac de cord, accident vascular cerebral sau convulsii.

Teofilina

Acest medicament, utilizat pentru a deschide căile respiratorii bronșice, tinde să aibă unele efecte asemănătoare cofeinei. Așadar, administrarea acestuia cu cofeină ar putea crește efectele adverse ale cofeinei, cum ar fi greața și palpitațiile inimii.

Echinacea

Acest supliment pe bază de plante, care este uneori utilizat pentru a preveni răcelile sau alte infecții, poate crește concentrația de cofeină din sânge și poate crește efectele neplăcute ale cofeinei.”

Sursă foto: Shutterstock

Vezi și: Cele trei obiceiuri care pun viața românilor în pericol

vezi emisiunile doctor de bine

De ce e bine să îți pui biroul înclinat la 15 grade și să stai cu picioarele...
Cum poți afla dacă ai infecția HPV și cum o poți trata pentru a nu ajunge la...
Apa și aerul introduse în dulciuri pot trata dependența de zahăr
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 28 mai 2023
Ce trebuie să fac să am peste 1.000 de tipuri de bacterii în intestin
Ce este teoria igienei și ce trebuie de reținut când vine vorba de copiii noștri....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies