Ce trebuie să știm despre îngrijirea orală și controalele recomandate în timpul sarcinii


Doctorul Șerban Atanasiu, medic stomatolog, ultraspecializat în implantologie, vorbește despre îngrijirea orală și controalele recomandate în timpul sarcinii! 
  
Autor Dana Popa


Sarcina este o stare fiziologică dinamică, caracterizată de foarte multe schimbări. Pe perioada sarcinii, este importantă atat monitorizarea sau intervenția medicală împreună cu îngrijirea preventivă cât și asistența fizică și emoțională. 

Partea de îngrijire orală presupune o atenție deosebită alături de procedurile dentare. Asta pentru că există anumite proceduri care se recomandă DOAR în anumite trimestre ale sarcinii, la fel cum există și anumite contraindicații medicamentoase. Tine de datoria medicilor stomatologi sa se asigure ca femeile insarcinate sunt educate sa solicite consiliere și examinare pentru sănătatea orală de îndată ce află că sunt însărcinate pentru atât pentru prevenție cât și pentru îngrijire. 

Modificările hormonale care apar în timpul sarcinii duc la schimbări în tot corpul mamei, inclusiv în cavitatea bucală. Creșterea secreției hormonilor sexuali feminini, a estrogenului si a progesteronului, este importanta pentru evolutia normala a unei sarcini. Aceste schimbari pot ingreuna insa ingrijirea dentara pentru femeile insarcinate de aceea se recomanda intotdeauna un control de specialitate daca situatia o impune.  

Principalele afecțiuni orale care pot apărea în timpul sarcinii:

- Gingivita poate să apară din cauza nivelului ridicat al estrogenului care duce la o permeabilitate capilara crescuta. O buna igiena orala poate ajuta la prevenirea sau reducerea severitatii inflamatorii generate de hormoni. Se poate intampla ca gingivita din timpul sarcinii sa irite gingiile destul de tare iar periajul si ingrijirea dentara de rutina sa devina dureroase sau inconfortabile ceea ce poate duce chiar la o mobilitate a dintilor. 

- Sarcina în sine nu provoaca boala parodontala, ci doar agraveaza o afectiune deja existenta. Desi este mai putin frecventa, se stie ca mobilitatea dentara poate creste in timpul unei sarcini tarzii de aceea este extrem de importanta vizita la stomatolog imediat ce se confirma sarcina. 

- Greața de dimineață este o problemă des intalnita la femei la inceputul sarcinii, 66% dintre femeile insarcinate confruntandu-se cu aceasta. Acizii gastrici care sunt prezenti in varsaturi erodeaza smaltul pe suprafata interioara a dintilor - cel mai frecvent pe dintii din fata. Eroziunea smaltului poate fi controlata cu usurinta cu o solutie care contine bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul de sodiu neutralizeaza acizii si previne daunele cauzate de reziduurile de pe dinti. Programarile la stomatolog in prima parte a zilei ar trebui evitate din acelasi motiv intre aproximativ a 5-a saptamana de sarcina pana la aproximativ saptamana 12 de sarcina. 

Controale în sarcină

Ideal ar fi ca problemele dentare să fie rezolvate înainte de sarcină pentru a reduce orice riscuri, insa consultatia si tratamentul dentar pot fi realizate in deplina siguranta si pe perioada sarcinii, in special in cel de-al doilea trimestru.

 - Igienizarea, periajul și detartrajul constituie cel mai indicat tratament profilactic pentru evitarea gingivitei si pentru mentinerea sanatatii cavitatii bucale.

 - Radiografiile de rutină ar trebui folosite selectiv si numai daca sunt necesare, exceptand primul trimestru de sarcina. S-a demonstrat că expunerea la radiații nu afecteaza fătul, cu atat mai mult cu cat tehnica si aparatura evoluata de radiologie administreaza astazi o doza de radiatii mult mai scazuta decat in trecut.

 - Se recomandă evitarea sau amânarea tratamentelor de albire a dinților, lucrările de tipul coroanelor dentare sau implantul dentar.

Concluzii 

Pe parcursul sarcinii este extrem de importantă o igienă corectă, o dietă corespunzatoare și o colaborare stransă cu medicul stomatolog pentru evitarea unor probleme sau situații neplacute. Întelegerea de către specialisti a schimbarilor fiziologice care stau la baza sarcinii contribuie la dezvoltarea planului de tratament si la furnizarea asistentei medicale, nutritionale si dentare necesare, precum si pregatirea profesionistilor pentru consilierea pacientelor gravide.

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies