Chistul sinovial -  Ce este chistul sinovial, cauze și tratament


Chistul sinovial este o falsă tumoră (pseudotumoră) a părţilor moi de la nivelul mâinii şi a antebraţului. 


Un articol semnat de Dr. Rareş Adrian Giurgiu

Această formaţiune moale, semisolidă este, de fapt, o expansiune a unei capsule articulare sau a unei sinovii a unui tendon, în care se acumulează lichid articular sau sinovial, fiind şi cea mai frecventă formaţiune a părţilor moi de la nivelul membrului superior. Chistul sinovial se poate dezvolta la oricare dintre articulaţii, dar cel mai frecvent este întâlnit la nivelul feţei dorsale a încheieturii mâinii (faţa dorsală a articulaţiei radio-carpiene).

Printre cauzele apariţiei chisturilor sinoviale se numără: activităţi solicitante şi repetitive la nivelul articulaţiilor mâinii, traumatisme locale repetate, artrite, hiperlaxitate ligamentară. Unele chisturi sinoviale se dezvoltă fără a putea fi identificată o cauză anume. 

Cea mai frecventă acuză e cea estetică, deoarece formaţiunea deformează regiunea în care s-a format, dar acestea pot cauza şi simptome neurologice periferice, prin compresie asupra unor nervi, pacienţii acuzând dureri, furnicături (parestezii), amorţeli (hipoestezii), ce pot culmina cu scăderea forţei musculare la acel nivel.

Diagnosticul este atât clinic, cât şi imagistic, chistul sinovial putând fi observat printr-o ecografie de părţi moi, dar în funcţie de particularităţile cazului pot fi utile şi radiografiile sau RMN.

Tratamentul poate fi atât conservator (non-chirurgical), cât şi chirurgical. În cazul tratamentului conservator se recomandă monitorizarea formaţiunii şi repausul articulaţiei timp de câteva zile. Dacă se masează formaţiunea, chistul se poate sparge, caz în care simptomele se remit, dar probabilitatea de a se reacumula lichid in interiorul chistului este foarte mare. Acelaşi risc există şi în cazul unei proceduri minim invazive, ce presupune aspiraţia lichidului sinovial din interiorul chistului, cu ajutorul unei seringi.

Tratamentul chirurgical, executat de către un chirurg plastician sau ortoped, este cel preferat. Acesta presupune excizia chirurgicala a chistului şi se realizează, de obicei, sub anestezie locală. Recuperarea este uşoară, în primele zile pacientul având un pansament voluminos sau o atelă pentru a împiedica mişcările din articulaţia afectată, dar mişcările vor fi reluate imediat ce sunt tolerate de către pacient.

Foto: Shutterstock

Doctor de bine - Informaţii utile despre coronavirus

vezi emisiunile doctor de bine

„Doctor de bine”. Pandemia a mărit numărul amețelilor, care nu au cauză neurologică....
Terapie inovatoare pentru cancer în sânge, aplicată la Institutul Fundeni. Se bazează...
Ce boli pot arăta nodulii mamari, ne explică medicul radiolog Claudia Teodorescu
Consultați medicul dacă ați slăbit fără niciun motiv, deși aveți poftă de...
Dr. Beatrice Mahler, despre valul trei de infecție: ”Este o formă de COVID mai...
Cum a schimbat pandemia relația părinte-adolescent. Explicațiile psihiatrului Carmen...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies