Cum aflu câți anticorpi am produs după vaccinare? Sfatul specialistului


După vaccinarea anti-COVID, indiferent de serul administrat, toți vrem să știm... câți anticorpi am produs.


Rezultatele sunt însă discrepante. Un laborator poate identifica o valoare - să zicem, 0.9 - altul - 60.000 - în cazul aceleiași persoane. 

Totul pleacă de la faptul că Organizația Mondială a Sănătății nu are încă un standard pentru această testare, așa că fiecare unitate lucrează cu propriile măsurători. Important este, până la urmă, pragul la care ne situăm. 

În cazul în care o persoană crede că a avut Covid-19, fără simptome, sau vrea să știe dacă vaccinul a fost eficient, trebuia să facă o analiză de sânge, pentru anticorpi IgG, anticorpii anti S și anticorpii anti N. Ultimii - anticorpii anti N  - dispar rapid în timpul covalescenței.

Pe baza acestei informații, toate vacccinurile aprobate la nivel mondial produc așa numiții anticorpi neutralizanți anti-S, cei de lungă durată. Aceștia pot fi testați la 7 zile după încheierea schemei de vaccinare. 

Dr. Andreea Alexandru, medic laborator: ”Pe piața de analize medicale, testele care măsoară anticorpii sunt cantitativi, dar rețeta din spatele fiecărui test e diferită, de aceea există difetente între rezultate. În România, sunt peste 6… rețete. În acest laborator se folosesc două:

La prima - sunteți protejați,  dacă aveți peste 13.

La a doua - sunteți protejați, dacă aveti peste 0,8.

Ne uităm la intervalul de referință și la limita de la care laboratorul declară că sunteți în limita de protecție, tot ceea ce e pe peste limită arată că orgasnimul nostrum a produs anticorpi, indiferent cât sunt de mulți sau puțini, totul e să fie peste această limită și ne liniștim!”.

Pe lângă anticorpii de lungă durată anti S, vaccinul activează limfoctorele T de memorie. Acestea patrulează peste tot, în organism, iar în cazul în care vor simți și o cantitate mică de virus, se activează imediat.

Limfocitele T nu se dozează în mod current în laborator.

Vezi și: 

vezi emisiunile doctor de bine

„Doctor de bine”. Pandemia a mărit numărul amețelilor, care nu au cauză neurologică....
Terapie inovatoare pentru cancer în sânge, aplicată la Institutul Fundeni. Se bazează...
Ce boli pot arăta nodulii mamari, ne explică medicul radiolog Claudia Teodorescu
Consultați medicul dacă ați slăbit fără niciun motiv, deși aveți poftă de...
Dr. Beatrice Mahler, despre valul trei de infecție: ”Este o formă de COVID mai...
Cum a schimbat pandemia relația părinte-adolescent. Explicațiile psihiatrului Carmen...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies