Cum aflu câți anticorpi am produs după vaccinare? Sfatul specialistului


După vaccinarea anti-COVID, indiferent de serul administrat, toți vrem să știm... câți anticorpi am produs.


Rezultatele sunt însă discrepante. Un laborator poate identifica o valoare - să zicem, 0.9 - altul - 60.000 - în cazul aceleiași persoane. 

Totul pleacă de la faptul că Organizația Mondială a Sănătății nu are încă un standard pentru această testare, așa că fiecare unitate lucrează cu propriile măsurători. Important este, până la urmă, pragul la care ne situăm. 

În cazul în care o persoană crede că a avut Covid-19, fără simptome, sau vrea să știe dacă vaccinul a fost eficient, trebuia să facă o analiză de sânge, pentru anticorpi IgG, anticorpii anti S și anticorpii anti N. Ultimii - anticorpii anti N  - dispar rapid în timpul covalescenței.

Pe baza acestei informații, toate vacccinurile aprobate la nivel mondial produc așa numiții anticorpi neutralizanți anti-S, cei de lungă durată. Aceștia pot fi testați la 7 zile după încheierea schemei de vaccinare. 

Dr. Andreea Alexandru, medic laborator: ”Pe piața de analize medicale, testele care măsoară anticorpii sunt cantitativi, dar rețeta din spatele fiecărui test e diferită, de aceea există difetente între rezultate. În România, sunt peste 6… rețete. În acest laborator se folosesc două:

La prima - sunteți protejați,  dacă aveți peste 13.

La a doua - sunteți protejați, dacă aveti peste 0,8.

Ne uităm la intervalul de referință și la limita de la care laboratorul declară că sunteți în limita de protecție, tot ceea ce e pe peste limită arată că orgasnimul nostrum a produs anticorpi, indiferent cât sunt de mulți sau puțini, totul e să fie peste această limită și ne liniștim!”.

Pe lângă anticorpii de lungă durată anti S, vaccinul activează limfoctorele T de memorie. Acestea patrulează peste tot, în organism, iar în cazul în care vor simți și o cantitate mică de virus, se activează imediat.

Limfocitele T nu se dozează în mod current în laborator.

Vezi și: 

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies