Cum aflu câți anticorpi am produs după vaccinare? Sfatul specialistului


După vaccinarea anti-COVID, indiferent de serul administrat, toți vrem să știm... câți anticorpi am produs.


Rezultatele sunt însă discrepante. Un laborator poate identifica o valoare - să zicem, 0.9 - altul - 60.000 - în cazul aceleiași persoane. 

Totul pleacă de la faptul că Organizația Mondială a Sănătății nu are încă un standard pentru această testare, așa că fiecare unitate lucrează cu propriile măsurători. Important este, până la urmă, pragul la care ne situăm. 

În cazul în care o persoană crede că a avut Covid-19, fără simptome, sau vrea să știe dacă vaccinul a fost eficient, trebuia să facă o analiză de sânge, pentru anticorpi IgG, anticorpii anti S și anticorpii anti N. Ultimii - anticorpii anti N  - dispar rapid în timpul covalescenței.

Pe baza acestei informații, toate vacccinurile aprobate la nivel mondial produc așa numiții anticorpi neutralizanți anti-S, cei de lungă durată. Aceștia pot fi testați la 7 zile după încheierea schemei de vaccinare. 

Dr. Andreea Alexandru, medic laborator: ”Pe piața de analize medicale, testele care măsoară anticorpii sunt cantitativi, dar rețeta din spatele fiecărui test e diferită, de aceea există difetente între rezultate. În România, sunt peste 6… rețete. În acest laborator se folosesc două:

La prima - sunteți protejați,  dacă aveți peste 13.

La a doua - sunteți protejați, dacă aveti peste 0,8.

Ne uităm la intervalul de referință și la limita de la care laboratorul declară că sunteți în limita de protecție, tot ceea ce e pe peste limită arată că orgasnimul nostrum a produs anticorpi, indiferent cât sunt de mulți sau puțini, totul e să fie peste această limită și ne liniștim!”.

Pe lângă anticorpii de lungă durată anti S, vaccinul activează limfoctorele T de memorie. Acestea patrulează peste tot, în organism, iar în cazul în care vor simți și o cantitate mică de virus, se activează imediat.

Limfocitele T nu se dozează în mod current în laborator.

Vezi și: 

vezi emisiunile doctor de bine

Sânii se autopalpează în fiecare lună. Cancerul descoperit la timp este perfect...
„Doctor de Bine”. Emisiunea integrală din 24 octombrie
De ce ne este atât de greu să rezistăm plăcerii de a mânca ceva bun? Culmea,...
Stresul afectează memoria. Cum rezolvăm perioadele de stres și de anxietate
Ce trebuie să faci atunci când copilul tău vrea produse tip fast food? Interdicția...
Vrei să renunți la fumat? Psihologii susțin că nu voința este cheia

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies