(P) Cum pot fi ținute sub control bolile cardiovasculare. Explicațiile oferite de Prof. Univ. Dr. Doina Dimulescu


Prof. Univ. Dr. Doina Dimulescu, medic primar cardiolog, a tras un semnal de alarmă în emisiunea „Doctor de bine” în legătură cu incidența tot mai mare a bolilor cardiovasculare în rândul persoanelor tinere din România. Prof. Dimulescu a explicat ce presupune evaluarea riscului dezvoltării afecțiunilor cardiovasculare și cum pot fi ținute în control aceste afecțiuni.


Circa 60% din decesele înregistrate în România sunt cauzate de afecțiuni cardiovasculare. Statistica îngrijorătoare plasează România în topul țărilor europene la mortalitatea asociată acestor boli.

În emisiunea Doctor de bine, Prof. Univ. Dr. Doina Dimulescu, medic primar cardiolog, a menționat că la nivel european există o strategie de evaluare a riscului dezvoltării afecțiunilor cardiovasculare, strategie care vizează efectuarea unor analize de screening începând cu vârsta de 40 de ani. România figurează pe lista statelor cu risc foarte ridicat, ca urmare a incidenței acestei boli și ratei mortalității.

În lipsa unui program național de screening, axat pe depistarea timpurile a bolilor cardiovasculare, oamenii ar trebui să apeleze, din proprie inițiativă, la un control clinic în jurul vârstei de 40 de ani. Primul pas ar fi un examen clinic general. Dar când e bine să mergem la cardiolog?

„La cardiolog ar trebui să ajungă pacientul care are un istoric familial important și care are semnalul că are deja un cumul de factori de risc. În cele mai multe boli cardiovasculare, aceștia încep cu hipertensiunea arterială, destul de frecventă în România - aproape 45% din populația adultă este hipertensivă. E un procent mare, iar statisticile internaționale actualizate anul acesta arată că România are o rată înaltă de mortalitate la 100.000 de locuitori prin boala hipertensivă, indirect – accident vascular cerebral, infarct și alte patologii asociate cu tensiunile mari, necontrolate terapeutic”, spune dr. Doina Dimulescu.

Cum pot fi ținute în control bolile cardiovasculare

În ciuda statisticilor îngrijorătoare, metodele moderne de tratament ale afecțiunilor cardiace și ale vaselor de sânge dau rezultate din ce în ce mai bune. Conform medicului Doina Dimulescu, medicamentele actuale au un efect benefic asupra vaselor de sânge ale inimii.

„De când au apărut inhibitorii de enzimă de conversie, medicamentele, s-a modificat patologia cardiovasculară. Aceste medicamente nu sunt recomandate doar în hipertensiune, dar atunci când dăm 10 ani medicamente din această clasă unui pacient hipertensiv, el nu-și mai îngroașă pereții inimii, nu-și mai îngroașă atât de tare pereții vaselor. Cicatricea de infarct nu mai e de tip anevrismal, cum vedeam acum 40 de ani. Medicația modernă, angioplastia primară de infarct, au redus foarte mult vârsta la care apare insuficiența cardiacă și complicațiile bolilor cardiovasculare”, a mai spus medicul.

Dr. Doina Dimulescu a explicat că foști pacienți, ajunși la vârsta de 70 de ani, continuă să fie activi după ce și-au ținut factorii de risc în control și au beneficiat de tratamente moderne.

Ce trebuie să știm despre hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru dezvoltarea de boli cardiovasculare. Ea se manifestă prin creșterea presiunii sângelui arterial, pe parcursul unei perioade mai îndelungate. În timp, pereții vaselor de sânge se pot deteriora, favorizând apariția unor probleme cardiovasculare suplimentare, cum este boala cardiovasculară aterosclerotică. În general, se consideră că hipertensiunea arterială începe de la valoarea 14 cu 9. În sistemul american de sănătate, se consideră că o persoană prezintă hipertensiune arterială la valori de 13 cu 8.

Principalii factori de risc pentru hipertensiunea arterială sunt fumatul, diabetul zaharat, colesterolul și obezitatea.

Ce este cardiopatia ischemică și cum o tratăm

Cardiopatia ischemică sau ischemia cardiacă este o afectare a mușchiului cardiac, survenită în urma neasigurării fluxului necesar de oxigen și nutrienți. Cele mai multe cazuri de cardiopatii ischemice se produc ca urmare a îngustării vaselor inimii, însă aceasta nu este singura cauză. Netratarea la timp a hipertensiunii arteriale poate avea efecte devastatoare asupra vaselor de sânge.

„Ultimele statistici, publicate anul acesta, arată că România stă destul de rău la mortalitatea prin accidente vasculare cerebrale, prin boală hipertensivă necontrolată terapeutic, dar și prin alte mecanisme”, adaugă medicul.

Primul semnal al unei afectări a mușchiului cardiac este durerea difuză resimțită în zona sternului, cu iradieri în zona mandibulei sau a umerilor.

Prevenirea bolile cardiovasculare – cele mai moderne metode de investigație medicală

O persoană care se prezintă la medic pentru prima oară în vederea verificării stării de sănătate a inimii și vaselor de sânge, va trece prin paleta clasică de investigații medicale: electrocardiogramă și analize de laborator.

În cazul în care se constată prezența diabetului zaharat, a obezității, a hipertensiunii arteriale etc., medicul va recomanda ceea ce se numește analiză de depistare a afectării subclinice. Aceasta poate semnala îngroșarea pereților inimii, apariția plăcilor de grăsime pe arterele cervicale etc.

„În acest caz trebuie să intervenim agresiv, să scădem tensiunea, să scădem colesterolul. Iar dacă pacientul are deja boală cardiacă ischemică, atunci tratamentul trebuie să fie agresiv pe toți factorii de risc pe care îi putem ține în frâu cu tratament”, mai spune prof. dr. Doina Dimulescu.

Vezi interviul complet mai jos!

VIDEO

vezi emisiunile doctor de bine

Efectele negative ale dinților lipsă. Ce spun medicii. „Sinusul se mărește”
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 martie 2024
Medicamentele antidiabetice care pot da rezultat fals-pozitiv la un eventual drug-test....
Cum apar cheagurile de sânge în creier. Drogurile și fumatul sunt unele dintre...
De ce nu este bine să mâncăm dulciuri dimineața. Costurile biologice sunt prea...
De ce nu este bine să luăm medicamente după ureche, doar ca să ne simțim mai...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies