Dr. Adrian Pojoga, medic primar Ortopedie si traumatologie, despre metode moderne în tratarea afecțiunilor ligamentare


Dr. Adrian Pojoga este invitatul Andreei Groza la “Doctor de bine” și discută pe larg despre metodele moderne folosite în tratarea afecțiunilor ligamentare. Dr. Adrian Pojoga efectuează în cadrul Centrului de Excelență în Ortopedie din Ponderas Academic Hospital tehnici de reparare artroscopică a ligamentului încrucișat anterior. Pentru aceasta,  folosește cea mai modernă tehnică pentru ligamentoplastie: tehnica “Internal Brace”.


La “Doctor de bine”, Dr. Adrian Pojoga răspunde la cele mai importante întrebări legate de afecțiunile ligamentare și de modul în care acestea pot să fie soluționate. 

Ce sunt afecțiunile ligamentare și cum apar?

Potrivit medicului, “ne rupem ligamentele doar dacă avem un accident. Trebuie să știe pacienții care ne vin cu diagnostice de uzură la nivelul ligamentelor. Nu există ruptură de ligament prin uzură! Ligamentele sunt structuri solide. Conectează un os cu celălalt și împiedică mișcarea excesivă a articulației. Din acest motiv, e nevoie de un traumatism, de o cădere brutală să se rupă.”

După cum spune Dr. Adrian Pojoga, “ligamentul, odată rupt, nu se reface singur, fără ajutor medical.”

Care sunt soluțiile pentu tratarea afecțiunilor ligamentare?

Potrivit doctorului Adrian Pojoga, “în intervenția chirurgicală standard înlocuim ligamentul cu o grefă ligamentară, pe care o luăm de la pacient. Din tendoane care se regăsesc în zona genunchiului. (…) A doua metodă de tratament, de câțiva ani se practică, ține cont de noile descoperiri ale funcției acestui ligament. Nu mai înlocuim ligamentul, ci îl reparăm folosind țesutul rămas. Preluăm ligamentul rămas și îl reatașăm de osul femural. Scopul acestei operații este vindecarea ligamentului în forma lui nativă.”

Această din urmă procedură este considerată și cea mai modernă metodă de tratament, iar medicul care o și pune în aplicare vine și cu explicații concrete: prin această metodă performantă de operație, se restabilește funcția ligamentului în cele mai fine și profunde detalii.

Dr. Adrian Pojoga: “Ligamentul are terminații nervoase care contribuie la coordonarea între creier și genunchi. Dacă ligamentul s-a rupt și este înlocuit, se pierde coordonarea de finețe pentru că dispar circuitele nervoase naturale. Nu înseamnă că te împiedici după operația standard. Dar la coordonarea de finețe există întârzieri. Contează pentru un sportiv profesionist. În noua operație, de fapt, păstrăm această comunicare nervoasă permanentă pentru că nu înlocuim ligamentul. “

Ce înseamnă concret tehnica pentru ligamentoplastie “Internal Brace”?

Pe scurt, Dr. Adrian Pojoga oferă o definiție a acestei proceduri revoluționare:

Dr. Adrian Pojoga: “Un fel de atelă interioară. Când coasem acel ligament rupt, obținem un echilibrul mecanic fragil. Și ne folosim de acest fir, numit ”internal brace”, ca de o atelă internă.  Va susține ligamentul până când acesta se cicatrizează. Este cea mai importantă descoperire a medicinei sportive din ultimii 10 ani.”

vezi emisiunile doctor de bine

Mâncarea care ne face mai deștepți. Lista alimentelor benefice pentru creier
Legătura dintre kilogramele în plus, diabet și bolile de plămâni
Cum menținem echilibrul dintre fibrele musculare și țesutul gras. Răspunsul specialiștilor
Cum poți slăbi câteva kilograme în doar două săptămâni. Alimentul care trebuie...
Lista alimentelor bogate în fier care nu trebuie să lipsească din dieta noastră
Cum reglăm rezistența la insulină. Tesutul gras se depune pe organele vitale: inimă,...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies