Dr. Silviu Istoc, despre prevenirea infecțiilor vaginale pe timpul verii


Anotimpul cald reprezintă, poate, cea mai așteptată perioadă din an, fiind sezonul concediilor și al vacanțelor. 


Dar odată cu vara, ne confruntăm cu umiditate excesivă, căldură sufocantă și transpirație abundentă, favorizand dezvoltarea infecțiilor, mai ales în cazul zonei intime a femeilor. Umiditatea creează un teren propice înmulțirii bacteriilor.

Vaginul este unul dintre „ecosistemele” diferitelor bacterii care, în mod normal, trăiesc împreună în armonie. Dar când ceva supără acest echilibru, determinând micșorarea numărului de bacterii bune sau creșterea celor rele, te poți confrunta cu simptomele clasice ale unei infecții bacteriene. Pentru majoritatea femeilor, acest echilibru se menține chiar și în cazul schimbării hormonale, a fluxului menstrual. Cu toate acestea, preponderent vara, sistemul este perturbat.

Dr. Silviu Istoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, ne spune cum putem preveni infecțiile în sezonul cald. 

Menține hainele uscate

„Costumul de baie sau hainele de sală transpirate sunt locurile perfecte pentru dezvoltarea bacteriilor și al ciupercilor; creșterea nivelului de umiditate poate duce la creșterea bacteriilor rele provocând mâncărime, arsură, miros neplăcut, precum și actul sexual dureros, simptomele primare ale unei infecții la femei”, afirmă dr. Silviu Istoc.

Nu folosi săpunuri parfumate sau dușul vaginal

Nu folosi niciodată săpunuri parfumate în apropierea vaginului, deoarece acest lucru poate perturba echilibrul delicat al pH-ului și poate duce la hiperdezvoltarea ciupercilor naturale. Dușul vaginal modifică, de asemenea, mediul natural al vaginului, lăsându-l predispus la infecții, favorizând infecții chiar și la nivelul colului uterin și al uterului.

Păstrează întotdeauna zona intimă uscată

După duș, folosește un prosop dintr-un material calitativ, care absoarbe bine apa. Dacă este nevoie, poți apela la pudra de talc, pe care s-o aplici în zona inghinală astfel încât pielea să rămână catifelată și uscată complet. Indiferent de metoda de uscare, asigură-te că atunci când te îmbraci, nu exista exces de umezeală.

Optează pentru lenjeria din bumbac

Oricât de frumoasă ar fi lenjeria de corp din materiale sintetice, precum satinul și dantela, acestea mențin umezeala. De aceea, pe timpul verii, când corpul transpiră mai mult, este indicat să alegi bumbacul în detrimentul celor menționate anterior. Fibrele de bumbac permit un flux de aer mai mare decât fibrele împletite strâns din țesăturile din poliester.

Crește aportul de probiotice și iaurt

Pe lângă faptul că ajută la digestie, iaurtul conține Lactobacillus acidophilus, un tip prietenos de bacterii care ajută la menținerea unui echilibru sănătos al pH-ului și încurajează creșterea altor bacterii bune. De asemenea, probioticele sunt extrem de eficiente în prevenirea infecțiilor fungice precum cea care cauzează candidoza.

Pentru a menține o igienă corectă a zonei intime în această perioadă trebuie să eviți orice lucru care crește retenția de căldură și transpirație, deoarece acest lucru poate provoca creșterea bacteriilor și poate duce chiar la infecții vaginale și infecții ale tractului urinar. Dacă suspectezi orice tip de erupție sau infecție în organul genital sau în apropierea zonei, nu o ignora. Deși majoritatea infecșiilor sau erupșiilor se vindecp singure, unele pot provoca probleme grave, daca nu sunt tratate la timp. Astfel, se recomanda să consulti medicul cît mai curand posibil.

Silviu Istoc este șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, și coordonator al Compartimentului pentru Sarcină Incipientă. Cu o formare în Germania, doctorul Silviu Istoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România să aduca pe lume copii sănătoși; mărturie în acest sens, stau numeroasele intervenții chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilității.

Doctor de bine - Stăm de vorbă cu Dr. Bogdan Pascu, medic endocrinolog pediatru, despre obezitatea la copii şi problemele pubertăţii

 

vezi emisiunile doctor de bine

„Doctor de bine”. Pandemia a mărit numărul amețelilor, care nu au cauză neurologică....
Terapie inovatoare pentru cancer în sânge, aplicată la Institutul Fundeni. Se bazează...
Ce boli pot arăta nodulii mamari, ne explică medicul radiolog Claudia Teodorescu
Consultați medicul dacă ați slăbit fără niciun motiv, deși aveți poftă de...
Dr. Beatrice Mahler, despre valul trei de infecție: ”Este o formă de COVID mai...
Cum a schimbat pandemia relația părinte-adolescent. Explicațiile psihiatrului Carmen...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies